Održavanje perilice rublja

Za duži vijek perilice i učinkovitije pranje…

Slično kao i perilica posuđa i sušilica rublja, perilica rublja mora se povremeno oprati iznutra. U zabludi smo kada mislimo da se perilica očisti tijekom pranja rublja, pogotovo ukoliko češće peremo rublje na nižim temperaturama.
Bakterije, masnoća, ostaci deterdženta i ostale nećistoće zaostaju u perilici i prenose se s jedne na drugu turu rublja.

ID-1008711Dva puta mjesečno u perilicu teba staviti šalicu izbjeljivača za rublje i obaviti pranje perilice na nekom od programa pranja s vrućom vodom ili istovremeno oprati bijelo rublje.

Čišćenje perilice može se obaviti i sodom za pranje (natrijevim karbonatom). Isti se može nabaviti u poljoapotekama, a može se napraviti i kod kuće – kilogram sode bikarbone rasporedi se na protvan i peče u pećnici sat vremena na najvišoj temperaturi.
300 g dobivenog natrijevog karbonata otopi se u kipućoj vodi (izbjegavajte aluminijsko posuđe da ne pocrni), u perilicu ulije oko 4 l vode i otopljeni karbonat i pokrene program pranja na 95°C. Što je program duži i temperatura viša, tim bolje.
Postoji mogućnost da se voda u bubnju zapjeni što je posljedica nataloženog deterdženta u perilici. Soda će otopiti sve masnoće i taloge perilici. Nakon što ciklus pranja završi treba očistiti filter i cijeli postupak ponoviti s litrom alkoholnog octa koji se nalije u dozator za deterdžent i koji će razgraditi kamenac na grijačima.
Premda vam se ovaj postupak možda čini kompliciran – računajte s time da će produžiti vijek vaše perilice, poboljšati kvalitetu pranja i prištedjeti vam troškove zvanje servisera.

Preporuka je povremeno izvaditi i dozirnu posudu i očistiti ju od ostataka deterdženta i plijesni – octom i čistom vodom. Za čišćenje udubina i nedostupnih mjesta korisne su čačaklice i stare četkice za zube.
Treba očistiti i otvor u koji ulazi dozator za deterdžent i zaštitnu gumicu na vratima perilice. Kako bi duže trajala gumicu treba obrisati nakon svakog pranja i svaka 2-3 mjeseca premazati glicerinom.

Nije preporučljivo mokro rublje ostaviti u perilici preko noći – vlaga je pravi raj za bakterije, a niti rublje neće lijepo mirisati.

Sušilicu također treba redovito održavati čistom. Uputno je nakon svakog sušenja (ili barem jednom tjedno) očistiti filtere i dijelove na kojima ostaju ‘mucice’ od tkanina.
Programi pranja hladnom vodom štede energiju i nužni su za pranje osjetljivijih tkanina poput vune. No, vruća voda učinkovitija je u rješavanju bakterija, virusa, plijesni, alergena i dr. i stoga posteljinu, ručnike i posebno odjeću i posteljinu bolesnih osoba treba prati na temperaturama iznad 60°C.
Prašak za rublje treba dozirati prema uputama proizvođača – više deterdženta ne znači učinkovitije pranje.

Omekšivač za rublje možete napraviti i sami… pročitajte kako
Prašak za rublje također…pročitajte kako

“Clothes In The Washing Machine”- Image courtesy of winnond at FreeDigitalPhotos.net
“Desired Outcome”- Image courtesy of Gregory Szarkiewicz at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar