Perilica posuđa – kupnja i održavanje

Kako funkcionira perilica?
Najjednostavnije rečeno, perilica funkcionira tako da zagrijava hladnu vodu, pumpe tjeraju vodu u rotirajuće mlaznice koje je raspršuju pa voda i deterdžent dolaze do svih dijelova posuđa. Nakon završetka programiranog ciklusa pranja i ispiranja, pale se grijači za sušenje posuđa u perilici.

Što je najvažnije pri izboru perilice?
Potrebe kućanstva, veličina kuhinje i financijske mogućnosti prvi su i najvažniji parametri pri odabiru perilice posuđa.
Po veličini razlikujemo tri osnovna tipa perilice – širine 45 cm, širine 60 cm i prenosive perilice koje su pogodne za selidbu.
Postoje samostojeće i ugradbene perilice posuđa. Ugradbene su češći izbor jer se mogu potpuno ili djelomično integrirati u kuhinjske elemente tako da se perilica vizualno uklopi u prostor. Postoje i u XL verziji – visine  86,5 cm, predviđene za povišene kuhinjske elemente. Zapremnina im je cca 10% veća od standardnih.

Perilica posuđa nije luksuz.

Perilica štedi vrijeme, trud, a također i energiju i vodu. Neke perilice imaju i mogućnost uistinu kratkih i ekonomičnih programa (za nekih dvadesetak minuta posuđe može biti čisto i spremno za upotrebu).

ID-100167974Dodatna prednost perilice je ta što zagrijava vodu na temperaturu daleko višu od one koju obično koristimo kod ručnog pranja pa učinkovitije uklanja nečistoće i uništava neželjene bakterije.

Održavanje
Da bi potrajala perilicu posuđa treba održavati. Nakon pranja posuđa u kutovima perilice i procijepima oko vrata mogu zaostati sitni dijelovi ostataka hrane. Vlažna okolina i toplina plodno su tlo za razvoj bakterija i neugodnih mirisa. Zato povremeno (barem jednom u dva mjeseca) treba obaviti pranje ‘na prazno’. Postoje deterdženti namijenjeni takvom pranju perilice, a može se jednostavno umjesto deterdženta staviti 1 dl alkoholnog octa i žlica sode bikarbone i pokrenuti jedan od programa pranja. Nakon tog postupka perilica će biti čista i spremna za daljnji rad.

Za kućanstva s dvotarifnim brojilom ekonomičnije je paliti perilicu tijekom noćnih sati i pri tom voditi računa o razini buke koju proizvodi perilica pri pranju.

Koliko soli stavljati u perilicu?
Sol za perilicu neophodna je  jer smanjuje tvrdoću vode za pranje i tako poboljšava učinak pranja i produljuje vijek trajanja same perilice. Uređaji novijeg datuma posjeduju senzore – indikatore (lampice) koje upozoravaju na nedostatak soli u sistemu. Ukoliko stakleno posuđe iz procesa pranja izlazi mutno to je pokazatelj neispravnosti indikatora za sol i nedostatka soli u sistemu.

ID-100220216Prije pranja u perilici posuđe bi u pravilu trebalo isplahnuti i ručno odstraniti tvdokorne (npr. zapečene) nečistoće. Razne naljepnice od papira također je najbolje odstraniti prije pranja u perilici jer se tijekom pranja najčešće odlijepe i razmoče pa mogu začepiti odvod ili se zalijepiti na drugo posuđe.

Kako bi perilica uistinu bila štedljiva i učinkovita važan je i način raspoređivanja posuđa za pranje unutar perilice. Nije svejedno stane li u perilicu manje ili više posuđa, a neadekvatno posloženo posuđe rezultirat će lošim rezultatima pranja. Mlaznice za vodu trebaju slobodno rotirati (bez udaranja u prepreke), a suđe posloženo tako da voda može nesmetano doprijeti do svih dijelova.
Neke perilice imaju bolja rješenja za raspored posuđa od drugih. Ima proizvođača koji imaju posebnu ladicu za pribor za jelo. Ta je polica smještena na najvišoj, trećoj razini pa tako u ostatku perilice ostaje više mjesta za ostalo posuđe. K tome, pribor za jelo bolje se pere kada se svaki komad poslaže pojedinačno na treću policu.

Stručnjaci uglavnom preporučaju korištenje klasičnog deterdženta (u prahu), a ne tableta (posebno ne onih 2 u 1, 5 u 1, 7 u 1 i sl.).

Uz navedene mjere isplahivanja posuđa prije pranja u perilici, sol, sjajilo i deterdžent trebali bi dostajati. Prejaki deterdženti vremenom oštećuju posuđe, a njihovim korištenjem bez stvarne potrebe zagađujemo okoliš.

Savjetujemo čitanje uputa za korištenje jer u njima su navedeni svi potrebni postupci i funkcije kojima se osigurava optimalno korištenje perilice.

“Dishwasher After Cleaning Process”- Image courtesy of franky242 at FreeDigitalPhotos.net
“Tableware” – Image courtesy of Apolonia at FreeDigitalPhotos.net
“Dishwasher After Cleaning Process”- Image courtesy of franky242 at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar