Održivost u kuhinji

Svoj doprinos održivosti (održavanju raznolikosti biološkoga sustava i odgovornoj uporabi prirodnih resursa) možemo dati i u kuhinji.  

To možemo učiniti:

Glass Containers, Glass, Empty, Clean
 1. Odvajanjem otpada, recikliranjem i kompostiranjem
  Odvajati možemo plastiku, papir, limenke, staklo, kompost te komunalni otpad. Za to nam je potrebno par praktičnih spremnika, malo dobre organizacije i dobra volja. Veliki doprinos održivosti možemo dati i pravilnim odvajanjem korištenih ulja.
 2. Biranjem praktičnih uređaja
  Važno je birati uređaje visoke energetske učinkovitosti i one koji će nam uistinu koristiti u kuhinji, a ne skupljati prašinu i zauzimati dragocjeni prostor.
 3. Pametnim čišćenjem
  Korištenjem ekoloških sredstava za čišćenje (octa, sode bikarbone, limuna), krpa za višekratno korištenje (umjesto papirnatih ručnika), pranjem posuđa u perilici ili ručnim pranjem uz korištenje manje vode i deterdženta.
 4. Redukcijom jednokratne plastike
  Sva plastika koju koristimo završi u morima, oceanima, poljima, šumama, zraku i našem tanjuru. Svaki puta kad pronađemo alternativu plastici – učinili smo dobru stvar za okoliš. Najvažnije je maksimalno reducirati jednokratnu plastiku. Kad moramo koristiti plastiku onda to neka bude ona višekratna.
 5. Nebacanjem hrane
  Tone jestive hrane svakodnevno završava na smeću. U svom domu bacanje možemo svesti na minimum planiranjem obroka i pripremanjem jela od ostataka prethodnih obroka.   

  Image by ha11ok from Pixabay
  Image by FunkyFocus from Pixabay  


ostavite svoj komentar