Opasne kemikalije u našim domovima

Valja pomno čitati deklaracije…

U našim domovima nalazi se cijeli niz kemikalija za koje ne znamo pouzdano kako utječu na naše zdravlje. Na ovim smo stranicama već pisali o količini i broju sredstava koje koristimo, no, upozorenja nikad dovoljno. I dalje je prevelik broj raznoraznih sredstava u kućanstvima, premda postoje opravdane sumnje da je s time, uz ostalo, povezan i porast broja degenerativnih bolesti.

Petrolej, amonijak, fenol, cresol, nitrobenzen, klorine, formaldehid samo su neki od sastojaka sredstava koje držimo u svojim domovima. Najčešće se nalaze u izbjeljivačima, sredstvima za poliranje drvenih i metalnih površina, tekućinama za pranje stakala, sredstvima za dezinfekciju.

Većina tih sredstava izaziva iritaciju kože i očiju. Manje je poznato da česta upotreba istih može dovesti do oštećenja bubrega i jetre, živčanog sustava, da slabe imunološki sustav, uzrokuju alergije i plućne bolesti.
Uz to, zbrojimo li sva kućanstva diljem svijeta i broj sredstava koja se koriste, bez zadrške možemo govoriti i o značajnom onečišćenju zemlje i zraka.

Sredstva za čišćenje doma kupujemo u velikoj mjeri zahvaljujući jakoj promidžbi i navici da posežemo za gotovim i brzim rješenjima premda upravo takva znaju predstavljati opasnost za naše zdravlje i zdravlje naše djece. Većina tih sredstava nedovoljno je ispitana i biološki nerazgradiva.
Dovoljan razlog za oprez i pažnju kod kupnje kao i za okretanje ka prirodnim sredstvima.

Sredstva za čišćenje najčešće držimo u kupaonici, na policama ili na podu, potom u smočnicama, u kuhinjama, na hodniku, u garažama ili balkonu. Značajan problem nastaje kod akcidentalnih situacija. Iako većina roditelja drži ovakva sredstva na mjestima koja nisu lako dostupna djeci većina ne prepoznaje oznake ‘nagrizajuće’ © i ‘nadražujuće’ (Xi) što povećava rizik.

Na deklaraciji treba pisati sastav, način upotrebe i upozorenja o opasnostima zbog nepravilnog rukovanja i dr. Obratite pozornost na iste, izbjegavajte kupnju opasnih kemikalija i svakako se pobrinite da su izvan dosega djece kao i drugih osoba koje nisu u stanju procijeniti moguću opasnost i da su prikladnoj ambalaži ( sa sigurnosnim poklopcem).

“Real-estate Bubble On The Hand” – Image courtesy of Sujin Jetkasettakorn at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar