Opremanje kuhinje

Nekima je kuhinja samo još jedan dio stambenog prostora, a nekima je to srce doma, mjesto gdje se okuplja obitelj.

Uređenje kuhinjskog prostora ovisi o tome kojoj skupini pripadate, kakav životni stil i navike imate i vi i vaša obitelj.
Što se uređenja tiče, kuhinja je vrlo zahtjevan prostor. Treba voditi računa o njenoj multifunkcionalnosti, ali i tome da bude ugodna i zabavna, zašto ne? Uredite li kuhinju kao prostor koji zadovoljava vaše estetske kriterije i kao prostor u kojem ćete rado boraviti, svakodnevne obaveze vezane uz kuhinju (priprema obroka) biti će svim članovima obitelji ugodnije.

Prvo što moramo napraviti je – dobra izmjera prostora. Potrebno je odrediti visinu zidova, pozicije vrata i prozora, pozicije električnih priključaka i utičnica, te plinskih i vodovodnih instalacija. Kuhinja bi trebala biti u neposrednoj blizini blagovaonice ili povezana s njom jer je važna što jednostavnija komunikacija između ova dva prosotora. Važno je predvidjeti dovoljno prosotra za pohranu stvari. Pokušajte unaprijed razmisliti gdje biste mogli držati posuđe, tanjure, čaše, pribor za jelo, ostalo… Poželjno je unaprijed odlučiti i način odlaganja smeća – integrirano u kuhinjske elemente ili izvan njih u posebnoj posudi (kanti za otpadke). Također je dobro razmisliti i o odlaganju raznovsrnog biološkog i nebiološkog otpada (kompost, papir, staklo, plastika, limenke i sl.). Postoje sustavi za odvojeno sakupljanje otpada sa metalnim vodilicama i plastičnim kantama koji se mogu integrirati u kuhinjski ormarić (ma dno, stijenu ili vrata ormarića), a oblikovani su tako da sprječavaju širenje neugodnih mirisa.

 

 

Elementi kuhinje
Kuhinjski namještaj obično se sastoji od donjih i gornjih kuhinjskih elemenata i radne ploče. Raspored donjih kuhinjskih elemenata podliježe određenim pravilima i redoslijedu slaganja. Između hladnjaka, sudopera i štednjaka treba ostaviti slobodan prostor za rad, pri čemu treba voditi računa da štednjak ili kuhalna ploča nisu u blizini sudopera ili hladnjaka. Raspored gornjih elemenata obično je proizvoljan i ovisi o željama, navikama i potrebama vlasnika. Stil kuhinje (klasična, moderna ili rustiklana), materijali (masivno drvo, iveral, medijapan, kamen, metal, kombinacije raznih materijala) i boje ovise ponajprije o financijskim sredstvima kojima raspolažete, a zatim o vlastitom ukusu, načinu života, kreativnosti i duhu.

Uređaji
Pri odabiru kuhinjskih uređaja treba prvenstveno voditi brigu o potrebnom kapacitetu i veličini. Važan faktor u odabiru je broj članova obitelji (planirajte i koju godinu unaprijed). Uređaji mogu biti ugradbeni ili samostojeći. Ugradbeni uređaji postali su svojevrsni standard u opremanju kuhinje no, samostojeći retro hladnjak ili napa privlačnog dizajna mogu biti svojevrsan ukras vaše kuhinje.

Podovi
Keramičke pločice više nisu isključivi izbor za površinu između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata, odnosno radne ploče. To može biti staklo (obično ili kalijevo), medijapan, kamen ili metalne plohe. Pod možete obložiti keramičkim pločicama, laminatom, parketom, industrijskim podom ili kombinirati više vrsta podnih obloga.

Rasvjeta
U kuhinji je vrlo važno imati dobru rasvjetu. Uz centralnu, poželjno je imati i lokalnu rasvjetu – rasvjetu za radnu plohu. Rasvjeta može imati i dekorativnu ulogu. Nape znaju imati efekna rješenja, pa pri kupnji nape obratite pozornost na njenu rasvjetu.

ostavite svoj komentar