Sustavi za odvojeno sakupljanje otpada u kuhinji

Uspješni put odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada počinje u obitelji…

… a nastavlja se u vrtiću i školi. Otpad treba odvojeno skupljati i odložiti po vrstama u za to predviđene spremnike postavljene na javnim površinama ili odložiti u posebne vreće unutar kućanstava ili pak u posebno kreirane spremnike za odvojeno saklupljanje otpada u kuhinji.

Ovi sustavi oblikovani su tako da se otpad (nastao u kuhinji) što jednostavnije odstrani sa radnih površina. Sustav posuda omogućava odvojeno sakupljanje raznovrsnog otpada – biološkog i nebiološkog. Posude su raznih veličina i pogodne za svako domaćinstvo. Konstrukcija na metalnim vodilicama omogućava spremanje do 30-ak litara otpada. Sustavi posuda mogu se pričvrstiti na dno, na stijenu ili na vrata kuhinjskog ormarića. Posude su konstruirane tako da sprječavaju širenje neugodnih mirisa. Moguće je kombinirati od jedne do četiri posude veličine 8 ili 16 litara. Posude su izrađene od polimernih materijala neškodljivih za okoliš. Jednostavno se održavaju. Ručke na posudama omogućavaju jednostavno rukovanje (stavljanje vrećica za otpad i samog otpada).

Ovakav sustav potrebno je unaprijed uplanirati u kuhinjski prostor jer naknadno je to znatno teže napraviti na zadovoljavajući način. Ukoliko vam je cijena ovakvih ‘kupovnih’, gotovih spremnika previsoka, ne morate nužno odustati od spremnika za odvojeno sakupljanje otpada. Par plastičnih kutija, koje se daju praktično posložiti jedna pored druge pa i jedna na drugu, mogu biti odlično rješenje. Tada možda nećete (npr. zbog mirisa) moći sakupljati kompost, ali raznolik nebiološki otpad neopravdano (jer se može reciklirati) zauzima puno prostora u našim kantama za otpadke.

ostavite svoj komentar