Oralna higijena

Kupnja sredstava za oralnu higijenu…

Pranje zubi trebalo bi biti čišćenje svake plohe svakog pojedinog zuba. Za to su nam potrebna osnovna sredstva – zubna četkica i sredstvo za čišćenje međuzubnih prostora, a ne, kako većina misli, zubna četkica i pasta za zube.
Ukoliko ne očistimo svaki zakutak nije bitno koju pastu za zube koristimo. Ukoliko četkicom ne prođemo cijelu površinu svakog pojedinog zuba samo razmazujemo pastu za zube po ustima i osvježavamo usnu šupljinu.

Četkica za zube
Kako u ponudi raznovrsnih i izgledom primamljivih četkica odabrati onu koja će ispuniti svoju svrhu – čišćenje zubi?
Najvažniji dio svake četkice su njezina vlakna – što ih je više, četkanje je učinkovitije. Važno je i da vlakna četkice ne budu pretvrda jer postoji mogućnost oštećenja zubnog mesa oko zubi. Četkica sa mekanim vlaknima može ukloniti mekane naslage na zubima (bakterijski biofilm), a sve ono što je tvrdo i obojano (poput kamenca i pigmentacije) zahtijeva profesionalno čišćenje (kod stomatologa).
Kod električnih četkica mekoća vlakana i način rada još su važniji. Četkice sa tvrdim vlaknima sa rotacijsko-mehaničkim djelovanjem imaju veliki traumatski potencijal, a relativno malu učinkovitost. Znači, učinkovita električna četkica trebala bi imati mekana i gusta vlakna i soničnu tehnologiju rada.

images (4)Interdentalna četkica i/ili konac
Upotreba zubnog konca raširena je i popularna, no prednost treba dati interdentalnoj četkici – njome se bolje i temeljitije čisti zubni međurostor, a manja je i mogućnost oštećenja nježne interdentalne papile (prostora između dva susjedna zuba).
Male interdentalne četkice, koje svojom veličinom odgovaraju prostoru između dva zuba puno su učikovitije u uklanjanju bakterijskih naslaga od konca.
Kod upotrebe konca važno je koristiti pravilnu tehniku – što je moguće kraćim razmakom držati konac između dva prsta i polako, pokretima poput piljenja, uvesti konac, pazeći da ne oštetimo zubno meso.
S kocem treba rukovati oprezno i samo onda kada problem ne možemo riješiti sa interdentalnom četkicom (primjerice kada jedemo i između zubi zostane komad hrane – vlakna od mesa i sl.).

Pasta za zube
Premda smo na početku teksta naveli da je pasta za zube manje važna od četkice i interdentalne čstkice, ne znači da ju ne treba upotrebljavati. Kod odabira paste za zube važno je čitati deklaraciju i uputiti se u sastav paste i njezin abrazivni potencijal.
Svi proizvodi koji su po definiciji paste, a ne gelovi, sadrže abrazivne granule koje služe za mehaničko djelovanje i ribanje površine.
Nažalost, u Hrvatskoj nema propisa kojima se propisuje deklariranje abrazivnog potencijala niti veličine granula pa se kod izbora možemo voditi samo iskustvom.
U pravilu, obične paste koje se reklamiraju kao paste koje izbijeljuju zube sadrže krupnije granule, za razliku od gelova koji ih uopće ne sadrže. Kod nekih osoba i u određenim uvjetima, u kombinaciji sa prejakim pritiskom i pretvrdim vlaknima na četkici, takve paste mogu izazvati oštećenje mekih i tvrdih zubnih tkiva kao i osjetljivost zubnih vratova tamo gdje se povuklo zubno meso.

Što se sastava zubne paste tiče, postoje one kurativne (za njegu) koje sadrže antiseptike (poput klorheksidina), a koje je uputno koristiti prema uputama liječnika ili ljekarnika.
Zatim postoje kurativne paste s ektraktima eteričnih ulja nekih biljaka ili pak one sa visokim dozama fluorida. Sve ove paste treba koristiti razumno, a posebnu pažljivo treba odabrati pastu za zube za djecu (i voditi računa da sadržaj nakon pranja uvijek ispljunu, a ne progutaju, što djeca često čine).

ostavite svoj komentar