Par riječi o alergijama kod beba

Jedan tata dijeli s čitateljima svoja saznanja…

Saznajte koje vrste alergija, uključujući alergije na hranu, sezonskih alergija i alergiju na kućne ljubimce mogu naškoditi vašem djetetu, koji su simptomi i što učiniti kada ih primjetite.

Alergija na hranu

Bebe ponekad razviju alergiju na hranu, kao što su pšenica, jaja, mlijeko, soja proizvodi, orasi, školjke, riba i agrumi. Simptomi ozbiljne alergije na hranu kao što su osip ili hripanje, oticanje usana i jezika, obično se pojavljuju u roku od sat vremena od konzumiranja određene namirnice. Ako sumnjate da bi vaše dijete moglo biti alergično na određenu hranu, razgovarajte sa svojim liječnikom, koji vas može uputiti na daljnje testove.

Bebe također mogu razviti intoleranciju na neke namirnice, što se, u biti, razlikuje od prave alergije. Simptomi intolerancije hrane će više vjerojatno utjecati na probavni sustav i može uključivati bol u trbuščiću, kolike, nadutost, vjetar, proljev i ponekad povraćanje. Ako sumnjate da vaše dijete može imati intoleranciju na hranu, posjetite svog liječnika koji vas može uputiti na dijetetičara. Dijetetičar (nutricionist) će staviti vaše dijete na prehranu “eliminacije”, gdje se sumnjive namirnice uklanjaju iz prehrane, a zatim se onda polako ponovno uvode kako bi se identificirale namirnice koje uzrokuju problem.

Ako je vaša beba hranjena adaptiranim mlijekom, a ne podnosi ili ima alergiju na mlijeko, dijetetičar može predložiti da prehranu prilagodite djetetu i počnete koristiti namirnice na bazi soje ili posebne formule modificirane za bebe sa alergijama ili znakovima intolerancije na mlijeko.

Diskusije s iskustvima i savjetima roditelja koji su se susreli sa alergijama ili se bore s njima možete pronaći na raznim forumima kao što su Ringeraja.ba, Forum.hr; čitajući iskustva drugih roditelja stečena prilikom davanja kašice za bebe i druge dohrane; na grupama na društvenim mrežama, kao što su Alergije i kako se nositi s njima i zatvorena grupa Vodič za ishranu i zdravlje bebe – mame pitaju i odgovaraju (potrebno učlanjenje u grupu).

Alergije na kućne ljubimce

Prisutnost kućnih ljubimaca,  uključujući i kratkodlake životinje kao i one dugodlakemože izazvati simptome alergije kod djece, . Nije ljubimac taj koji uzrokuje alergije, već perut, mrtve stanice kože, slina, urin i krzno ljubimca. Ako vaše dijete kiše ili ima suzne oči nakon igranja sa kućnim ljubimcem, razmislite o alergo testu. Više informacija o alergijama na kućne ljubimce pročitajte ovdje.

Sezonske alergije

Proljeće je doba godine kada obično počinju sezonske alergije. Drveće i biljke počinju cvjetati i sve je veća koncentracija peluda u zraku te kod mnoge djece počinje ritual šmrcanja i kihanja. S obzirom na česte promjene vremena, alergije se mogu produžiti i na period ljeta pa čak i početak jeseni. Ako primjetite da vaše dijete često kiše i šmrca dok je vani, obratite se vašem pedijatru za savjet i daljnje liječenje jer je liječenje alergija dugotrajno s obzirom da se definira kao kronična bolest. Potrebno je redovno simptomatsko liječenje (korištenje kapi za oči i nos, te po potrebi sirup za kašalj) i liječenje antihistaminicima koji se prepisuju alergičnim osobama.

Alergija na ubod kukca

Ubod ose, pčele, stršljena ili crvenog mrava su ubodi insekata koji najčešće izazivaju alergijske reakcije. Međutim, većina djece nije alergična na ubode insekata i lako je zamijeniti oteklinu od uboda za alergijsku reakciju. Poznavajući razliku, možete spriječiti nepotrebne brige i posjete pedijatru. Ako primjetite na djetetu neke od simptoma uboda insekata kao što su teško disanje, crveni osip i svrbež koji se šire na ostala područja tijela, hripanje, otežano gutanje, nemir, tjeskobu, ubrzani puls ili vrtoglavicu, odmah se obratite svom liječniku.

Kemijske alergije

Iako mnoge tvrtke obećavaju da će koža vaše bebe biti meka, kosa čvrsta i sjajna, a odjeća vašeg djeteta mirisati svježe kao proljeće, kod neke djece kemikalije u šamponima, kozmetici i detardžentima mogu izazvati alergijske reakcije kože. Ako primjetite da se koža vašeg djeteta počinje neobično crveniti ili ljuštiti ili primjetite svrbež, oticanje očiju, lica ili genitalija, odmah odvedite vaše dijete pedijatru.

Goran Brkić
Goky

 

 

 

“Baby Under Blanket”- Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar