Pravila pisanja dobrog životopisa

Ne postoji jedan jedini ispravan, univerzalan način oblikovanja sadržaja životopisa.

Postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba poštivati kako bi životopis izgledao profesionalno i postigao svoj cilj, a to je privući pažnju poslodavca, ući u uži krug i pristupiti intervjuu. Sve što će u daljnjem tekstu biti navedeno trebalo bi poslužiti samo kao orijentacija.

Nakon što napišete svoj životopis, pažljivo ga pročitajte i razmislite o tome jeste li to vi, jeste li izostavili nešto važno, jeste li pretjerali, postoji li još nešto što bi vam pomoglo da dobijete željeni posao i sl? Pokušajte svoj životopis pročitati na način kao da čitate neki tuđi životopis i pokušajte zamisliti kakav dojam bi na vas ostavio ovakav životopis? I ne zaboravite: životopis nikada nije konačan i gotov. S vremena na vrijeme i u ovisnosti od posla za koji se javljate, životopis treba nadopunjavati novim informacijama i prilagođavati.

Urednost i preglednost
Životopis treba pisati na računalu, poželjno u tabličnom prikazu. Preporučljivo je ne koristiti previše efekata, više vrsta fontova i slično.

Sažetost i jasnoća
Životopis može biti dugačak jednu, dvije ili više stranica. Nemojte manjak značajnog radnog iskustva ili obrazovanja nadoknađivati preopširnim izlaganjem nebitnih informacija.

StilInformacije o obrazovanju i radnom iskustvu navode se u obrnutom kronološkom redu (zadnje iskustvo stavlja se prvo, na vrh), uz korištenje stručnih termina. Vrlo je važno voditi računa o gramatičkoj ispravnosti napisanog teksta.

Istinitost
U životopisu nemojte iznositi neistinite informacije ili nešto o čemu ne biste htjeli razgovarati tijekom intervjua.

Slanje e-mailom
Ako pišete svoj životopis u Word-u, spremite ga s ekstenzijom .rtf (umjesto zadane .doc) kako bi izbjegli mogućnost slanja virusa čime izbjegavate mogućnost da vaš životopis bude izbrisan i prije nego li ga netko pročita. Na ovaj način pokazujete i razinu svoje informatičke pismenosti.

Slika
U Hrvatskoj nije običaj slati životopis sa slikom (ukoliko natječaj to eksplicitno ne traži). Ako se ipak odlučite na slanje slike, nemojte je prilagati kao posebni file e-maila već je integrirajte u životopis kraj osobnih podataka.

ostavite svoj komentar