Plastika i zdravlje

Zašto i kada nije prihvatljiva…

Jednostavna i nadasve praktična plastika je u mnogočemu olakšala naš život. No, iza niza prednosti krije se i njena ‘tamna’ strana. Istraživanja provedena zadnjih godina sve češće govore kako neke kemikalije od kojih se plastika sastoji (bisfenol A i ftalate, aditive i spojeve koji narušavaju hormonsku ravnotežu kod ljudi i životinja) iz plastike prelaze u hranu i piće što negativno utječe na naš organizam odnosno zdravlje.
Jedan dio odgovornosti za to leži i u nama jer nismo dovoljno informirani i često plastikom rukujemo neznalački i pogrešno.

Spomenute kemikalije nisu nedjeljiv dio kemijske strukture plastike i zbog toga se vrmenom oslobađaju i ispuštaju u okolinu, izlučuju se iz ambalaže, prelaze u hranu i piće koji su u nju pohranjeni te tako zagađuju namirnice. Taj proces ubrzava se toplinom – zagrijavanjem plastike u mikrovalnoj pećnici ili nekim drugim načinom zagrijavanja. Ubrzati će ga i oštećenja na plastici (ogrebotine, pukotine i sl.). I neke namirnice također dodatno potiču oslobađanje spomenutih kemikalija iz plastike (kiseli krastavci i paprike npr.). Stoga stručnjaci savjetuju da se takve namirnice nakon kupnje pohrane u drugačiju vrstu ambalaže (staklenu).

Važno je napomenuti i to da proces prelaska kemikalija nije jednosmjeran – i kemikalije iz hrane prelaze u plastiku. To potiče različite kemijske reakcije od kojih neke negativno utječu na zdravlje.
Najštetniji spojevi iz plastike- ftalati, u dodir s hranom dolaze još u procesu proizvodnje (prerade/pakiranja) i to možemo teško izbjeći. Ono što možemo je, kao što smo već rekli, prepakirati kupljene namirnice i pohraniti ih u ‘zdraviju’ ambalažu. Ili možemo kupovati one namirnice koje su već u trgovinama pohranjene u prihvatljivijoj ambalaži.

Plastiku prozivaju kao krivca za hormonsku neravnotežu u organizmu. Ta neravnoteža pak može uzrokovati razvoj mnogih bolesti – od alergija, astme, oštećenja jetara, šećerne bolesti, a najčešće djeluju na ravnotežu hormona štitnjače i proizvodnju hormona estrogena.

“Colourful Plastic Containers” – Image courtesy of artzenter at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar