Položaj za upravljačem

Kako sjedimo dok vozimo…

Preduvjet ugodne i sigurne vožnje je pravilno sjedenje za upravljačem. Ni preopušteno sjedenje niti sjedenje u grču, preblizu ili predaleko od upravljača, nije zdravo za kralješnicu, a onemogućava ugodnu i sigurnu vožnju.
Onaj tko vozi sjedeći u nepravilnom položaju brže se umara, teže koncetrira na vožnju i sporije reagira. Nepravilno sjedenje izaziva napetost i bolove u leđima, vratu i ramenima.
Kod pravilnog položaja kralješnica treba cijelom dužinom biti priljubljena uz naslon sjedala. Udaljenost između prsa vozača i volana ne smije biti manja od 25 cm, a optimalna udaljenost je 30 cm. U tom slučaju i airbag (ukoliko ga automobil ima) u slučaju potrebe ne izaziva ozljede i ispunjava svoju svrhu.
Vozač koji sjedi pravilno mora potpuno naslonjen na naslon sjedala ispruženim rukama moći dohvatiti vrh upravljača, a noge pri tome moraju biti blago svinute.

Najčešće je slučaj da vozači početnici i osobe nižeg rasta sjede preblizu volanu u uvjerenju da će tako imati bolji pregled, a iskusni vozači ili pak oni željni dokazivanja prečesto sjede predaleko od upravljača zavaljeni u sjedalo.
U automobilima više klase može se podešavati visina upravljača, no kako to još nije slučaj kod većine vozila pravilan razmak može se postići samo podešavanjem nagiba naslona pri čemu treba paziti da naslon ne bude niti preuspravan niti previše polegnut.

Važno je pravilno podesiti i naslon za glavu. Kod udara u stražnji dio vozila dobar oslonac za glavu smanjuje rizik od ozljede, a pravilan položaj glave smanjuje napetost u vratnom dijelu i ramenima.

Profil i kvaliteta sjedala u automobilu važan su faktor ugodne i sigurne vožnje. U skupljim su modelima sjedala anatomski oblikovana, u ostalima to nije slučaj. Osim toga, tijekom vremena i prijeđenim kilometara sjedala se deformiraju. U tom su slučaju od pomoći specijalni jastuci i podloge koje se mogu kupiti u specijaliziranim prodavaonicama.

ostavite svoj komentar