Pomicanje sata

Noćas se pomiču kazaljke sata unaprijed za jedan sat. To znači da ćete kazaljke sata pomaknuti sa 1 na 2 sata. Na taj način izgubit ćemo jedan sat spavanja, ali će nam dan dulje trajati. Mrak otprilike pada oko 19, a ovim pomicanjem vremena pada oko 20 sati.

 

 

Kazaljke na satu tada će trebati pomaknuti jedan sat unaprijed (s jednog sata na dva sata ujutro), čime će se te noći “izgubiti” jedan sat spavanja.

Nakon pomicanja sata očekuju se kasnije svitanje ujutro i “duži” dani u poslijepodnevnim satima. Konkretno, sunce će u Zagrebu 27. ožujka 2012. godine izaći u tek u 06:49, no umjesto u 18:15 sati zaći će sat vremena kasnije – u 19:15 sati.

Sve države svijeta na pomiču sat, niti to sve rade u isto vrijeme, pa su primjerice SAD i Kanada prešle na ljetno računanje vremena još 11. ožujka, dok će primjerice Australija na zimsko računanje vremena prijeći 1. travnja.

Rusija, Bjelorusija i Ukrajina od prošle jeseni su se priključile državama koje ne pomiču kazaljke, odnosno nemaju ljetno i zimsko radno vrijeme.

ostavite svoj komentar