Potrošnja u krizi

Manje kulture, više poroka…

Zbog smanjenih prihoda, nezaposlenosti i povećanja životnih troškova mnogi su građani primorani odricati se mnogih stvari, često i osnovnih živežnih namirnica.

Ipak, prema istraživanju agencije GFK, provedenom u prosincu prošle godine, mnoga kućanstva mjesečno izdvajaju više novaca za duhanske proizvode nego na kulturu (knjige, kažalište, muzeje i sl.), zabavu, obuću i odjeću.
Budući je slično istraživanje provedeno i godinu dana ranije, potvrđen je trend štednje na području kulture i obrazovanja i trend povećanja troškova za duhanske proizvode i sl.

Sociolozi kažu da je ovakva slika logična posljedica teške gospodarske situacije. Naime, u teškim vremenima, kada su ljudi pod pritiskom, teže se odriču stvari o kojima su ovisni i koje ih na neki način opuštaju.

Ipak, i pušenje i alkohol donose samo kratkotrajno zadovoljstvo. Ozbiljno ugrožavamo vlastito zdravlje i odbacujemo novac koji smo možda mogli uštedjeti ili pak uložiti u sebe, obrazovanje, kulturno uzdizanje, hobi, kvalitetniju prehranu, putovanje i sl.

 

 

 

 

ostavite svoj komentar