Potrošnja u restoranima

Većina trikova na koje nasjedamo uspijeva zbog toga što smo kao gosti (potrošači) često nesvjesni, odluke donosimo zamagljene aspiracijama, utjecajem okoline, marketinškim porukama i, kad su restorani u pitanju, glađu ili žudnjom za finom hranom.

Jelovnici
Osmišljeni su tako da nas privuku – nazivima jela, izgledom, bojama… Pridružimo li tome pozadinsku glazbu, ugođaj, društvo, spretnog i ljubaznog konobara i dr. vjerojatnije je da ćemo potrošiti više nego što bismo voljeli ili smo planirali. Što smo zbunjeniji skloniji smo naručivati više.

Wine, Splash, Glass, Red, Alcohol, Drink

Pametni jelovnici sastavljeni su tako da što duže zadrže pozornost gosta na predjelima i skupim jelima. Takva će jela biti posebno uokvirena, smještena pored primamljive fotografije, istaknuta, izdvojena na neki način ili će nam ih usmeno ponuditi konobar uz posebne napomene (kako se radi o specijalitetu kuće, samo danas u ponudi i sl.).
Također, na jelovniku će često prvo biti navedena najskuplja jela, potom ona cijenom povoljnija i na kraju najpovoljnija, s time da ta potonja donose najveću zaradu, a gostu će se činiti da je izabrao povoljniju varijantu.

Porcije
U nekim restoranima možemo birati između velikih i manjih porcija. Zapravo je najčešće riječ o obmani i nerealnoj razlici u cijeni (u odnosu na količinu hrane). Na manjim porcijama zarada je veća.

Nazivi jela
Bolje se prodaju  jela sa stranim nazivima (talijanskim, francuskim i sl.) kao i ona s epitetima „domaći“, „bakin“, „sočni“ i sl. jer daju dojam autentičnosti i posebnosti jela. Jelo s opisnim nazivom zvuči primamljivije i spremnije ćemo se odlučiti za njega bez obzira na cijenu. Povoljne dnevne ponude nekih restorana nerijetko su ostaci od jučerašnjih obroka kojih se restoran želi riješiti.

Cooking, Restaurant, Kitchen, Cook, Meal

Specijaliteti kuće
Njih će konobar najčešće prezentirati usmeno, sugerirati, pohvaliti, ne navodeći cijenu. To će gosta koji je u društvu ili ne želi ispasti škrt navesti na naručivanje.

Glazbeni ugođaj
Ovim trikom služe se i trgovački lanci i restorani. Dobar ugođaj podebljan opuštajućom glazbom dokazano potiče na hedonizam i, posljedično, veću potrošnju.

Cocktail, Mojito, Drink, Alcohol, Menu

Led
Dodavanjem leda u piće razvodnjava se originalni okus pića kao i količina samog pića. To se može izbjeći zahtjevom da se led donese u posebnoj posudi.

Kava
Ukoliko ste posluženi kavom kakvu niste naručili ili hladnom kavom to može značiti da ste dobili kavu iz neke prethodne narudžbe (možda se gost predomislio ili je konobar pogriješio u narudžbi). Također se događa da gost naruči kavu bez kofeina, a dobije običnu kavu s kofeinom (jeftinija je). Ukoliko vam je jako važno da vaša kava nema kofeina naglasite to konobaru jer oni često zaključe da je riječ samo o trendu, a ne o zdravstveno opravdanom zahtjevu.

Pića
Nova se boca ne otvara dok se ne potroši stara, bez obzira koliko je piće staro, a nedostaje li npr. strane votke, konobar će nadoliti domaću, sličnog okusa, niže cijene, svjestan da većina ljudi to ne primjećuje.

Kruh/dodaci
Često se ne navodi cijena kruha i je li on uključen u neki meni. Slična situacija je s dodacima koji vam se mogu naći na računu, a da s time niste računali.

Znači:

  • ne naručujemo prvo jelo s jelovnika,
  • proučimo dobro ponudu i naručujemo ono što nam najboilje odgovara i opisom i cijenom (to možemo učiniti i unaprijed, preko interneta),
  • bez srama postavljamo pitanja o cijeni i veličini porcije,
  • provjeravamo račun i pitamo ukoliko nam nešto nije jasno,
  • nije bezobrazan niti neugodan gost onaj tko pita i očekuje kvalitetu za ono što plaća;

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar