Pravi prijateljii

Prijatelji su oni uz koje se osjećaš boljim…

U svim je životnim razdobljima važno imati prijatelja. Naše društveno okruženje uvelike utječe na nas i smjerove kojima se krećemo. Ukoliko je riječ o pozitivnom okruženju veća je vjerojatnost da ćemo krož život ići obogaćeni pozitivnim iskustvima i izgraditi sebe kao pozitivnu osobu.

Roditelje ne možemo birati, prijatelji su isključivo naš izbor. Svojim izborom puno govorimo i o sebi samima i vrlo vjerojatno imat ćemo prijatelje slične nama.

U doba adolescencije skloni smo sklapati ‘prijateljstva’ bez čvrstih temelja važnih za opstanak prijateljstva – bliskosti, povjerenja, razumijevanja, prihvaćanja i dr. Umjesto toga zbližavamo se i družimo s osobama s kojima nas vežu površne stvari – moda, izlasci, nekakav interes, želja za uklapanjem u sredinu i sl. Takva prijateljstva bolje bi bilo zvati poznanstvima, ali ako jednog adolescenta pitate za mišljenje on/ona će zasigurno reći da su to pravi frendovi.

Kakav bi trebao biti pravi prijatelj?
Za početak, to je osoba uz koju se osjećate dobro. Uz pravog prijatelja nemaš potrebu glumatati i biti nešto što nisi. Osjećaš da si prihvaćen baš takav kakav jesi.

ID-10076933Prijatelj zna slušati i zainteresiran je za tebe i tvoj život. Neće te neprestano prekidati kako bi ubacio neku svoju misao ili prebacio razgovor na sebe. Onaj koji želi pričati samo o sebi i zapostavlja drugoga nije pravi prijatelj.

Prijatelj će te ohrabrivati u tvojim nastojanjima, ponuditi konstruktivne savjete i nadahnjivati da budeš bolji i da vjeruješ u sebe. Oni koji nas vječito obeshrabruju pokazuju nam da ne vjeruju u nas i naše snage i sposobnosti.

Prijatelj se veseli s tobom zbog tvojih uspjeha. Među pravim prijateljima nema mjesta zloći.
Prijatelj ti neće uvijek povlađivati. Ukoliko je potrebno suočit će te s nekim neprimjerenim postupkom i to je u redu sve dok je kritika konstruktivna i iskrena.
Pravi prijatelj je onaj u kojeg imaš povjerenje. Među prijateljima nema mjesta ogovaranju, odavanju zajedničkih tajni, izigravanju povjerenja.
Isto tako, među prijateljima nema mjesta omalovažavanju i podcjenjivanju, nema mjesta grubim riječima i vrijeđanju. Prijatelji se prihvaćaju takvim kakvi jesu što ne znači da se u svemu moraju slagati. Naprotiv, poželjno je biti okružen ljudima s kojima se ne slažete apsolutno u svemu, s kojima možete izmjenjivati mišljenja, od koji možete učiti, otvarati nove perspektive… Sve dok jedno drugo poštuju, različito mišljenje ne mora biti prepreka prijateljstvu.

U društvu s pravim prijateljem osjećate se ravnopravno. Nema mjesta ‘gledanju s visoka’ ili obratno ‘gledanju prema gore’. Prijatelj može biti obrazovaniji, imućniji, ići u bolju školu i sl. i dalje biti prijatelj.

Pravi se prijatelji ne ‘uzimaju zdravo za gotovo’. Prijatelj cijeni prisutnost,pomoć i podršku i to pokazuje, bilo riječima, bilo djelima.
Jezik prijateljstva nisu riječi, nego značenja. Hellen Keller ovako je napisala: „Moji prijatelji ispisali su priču mog života. Na bezbroj načina preokrenuli su moje mane u sjajne prednosti i omogućili mi da koračam smireno i sretno pod sjenkom mog nedostatka.“
Treba li reći više? Možda još samo ovo – Budi prijatelj kakvog želiš imati.

“Teenagers On Starting Grid” – Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net
“Posing Young Friends”- Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar