Pravilno korištenje dezinfekcijskih sredstava

Dezinfekcija se odnosi na postupke usmjerene na uništenje najvećeg broja neželjenih mikroorganizama. U tu svrhu koristimo razna (fizikalna i kemijska) sredstva. Važno je znati da se dezinfekcijom ne moraju uništiti i bakterijske spore.

Kada čistimo, fizički uklanjamo prljavštinu s površina i predmeta, a djelomično uklanjamo i mikroorganizme i ometamo njihov razvoj. Postoje i prirodni načini dezinficiranja i prirodna sredstva (izlaganje suncu, čišćenje uz pomoć octa, limunovog soka, sode bikarbone i eteričnih ulja.

Važno je znati pravilno koristiti dezinfekcijska sredstava jer je to uvjet njihove učinkovitosti. Postoje sredstva koja su učinkovita protiv bakterija, a manje učinkovita protiv virusa,  ona koja djeluju protiv velikog broja virusa itd.

Za učinkovitu primjenu dezinfekcijskih sredstava važno je:

  • dezinfekcijskim sredstvom  zahvatiti sve površine koje želimo dezinficirati (poprskati, prebrisati, uroniti u dezinfekcijsku otopinu i sl.)
  • voditi računa o vremenu djelovanja (ostaviti sredstvo da djeluje dovoljno dugo)
  • pravilno dozirati (da djeluje, a da ne ošteti površinu ili materijal)
  • provjeriti rok trajanja dezinfekcijskog sredstva (ako ga ima)
  • adekvatno zbrinuti nakon korištenja (misliti na okoliš)
  • za nanošenje je nabolje koristiti papirnate ručnike, a u slučaju korištenja krpa važno je ne koristiti istu krpu za različita područja (npr. za kupaonicu i za kuhinju) i oprati je nakon korištenja (na najmanje 60°C)  

Pravilnim i redovitim održavanjem prostora u domu potreba za dezinfekcijom nije česta. Održavanje je najbolja prevencija razmnožavanju patogenih mikroorganizama.

Image by Simon Kadula from Pixabay 

ostavite svoj komentar