Prehrana zaposlene osobe

Što i kako jesti na poslu i pri tome zadovoljiti osnovna načela pravilne prehrane

Pauza je relativno kratka. Želudac šalje signale…
Izbor: jednolična kantina, kalorični pekarski proizvodi, nezdrave grickalice?
Ne, rješenje je užina donesena od kuće. Ukoliko u taj obrok ukomponirate kruh od cjelovitog zrna, komad sira, komad svježe paprike, oguljenu i na kolutove nacjeckanu mrkvu, neki zdravi namaz, jogurt i voćku, napunit ćete svoj akumulator i lakše nastaviti sa poslovnim zadacima koji su pred vama.

Možete si ponijeti i neku slasticu napravljenu kod kuće (kolač).

Možete ponijeti i kruh premazan sa malo maslaca i malu bočicu finog pekmeza ili marmelade. Možete kod kuće napraviti voćnu salatu, zasladiti ju medom i sokom od limuna, upakirati u prikladnu plastičnu posudicu i osvježiti se salatom ne napuštajući radni stol.
Jedan dan priuštite si slatku, drugi dan slanu kombinaciju. Važno je jesti raznoliko i svježe.
Ukoliko na poslu imate mikrovalnu pećnicu, iskoristite mogućnost zagrijavanja obroka u mikrovalnoj. Možete si ponijeti juhu, varivo, tjesteninu sa nekim umakom ili nešto slično i u trenu si podgrijati obrok. Na taj način izbjeći ćete dolazak kući izmoreni i gladni.
Tijekom ljetnih mjeseci hladne salate od tjestenine ili riže sa tunom, piletinom i povrćem izvrstan su izbor.
Pojedete li nešto od prvo navedenog izbora (krafna, lisnato, čokolada i sl.) samo ćete nakratko smiriti alarm iz želuca.
Vrlo je važno piti tijekom radnog vremena. Izbjegavajte previše kave i gazirana pića.

Tekućina potiče aktivnost i smanjuje utjecaj stresa kojem su više-manje svi izloženi na poslu.

Kod kuće si možete skuhati neki fini čaj i zasladiti ga medom i obogatiti sokom od limuna, uliti u plastičnu bocu ili termosicu i imati zdrav napitak na poslu.
Ne izbjegavajte užinu. Veća je vjerojatnost da ćete biti nervozniji, sa manje energije i poleta za rad, budete li gladni. Osim toga, vrlo je vjerojatno da ćete se po povratku s posla ‘baciti’ na sve što vam se nađe pri ruci i nadoknaditi kalorijski deficit preko dana.

Izbjegavanjem redovitih oroka (s naglaskom na pravilnu, zdravu prehranu) činite si medvjeđu uslugu.

ostavite svoj komentar