Prijatelji – obitelj koju biramo

Neprocjenjiva je vrijednost kroz život ići u zajedništvu, s članovima obitelji i prijateljima. Ove prve (obitelj) dobivamo, ove druge (prijatelje) biramo. Pravi odnosi grade se i njeguju, a kad su kvalitetni nevjerojatno mnogo pridonose osjećajima zadovoljstva životom.  

Free ai generated letter p illustration

Ključevi dugotrajnog i kvalitetnog prijateljstva su: međusobno poštovanje, uvažavanje i bliskost.   

Prijatelji često imaju slične interese što im omogućava dijeljenje tih trenutaka i povezivanje kroz te zajedničke aktivnosti (bilo da su u pitanju sportske aktivnosti, odlasci na koncerte, putovanja, odlasci u restorane i slično. Aktivnosti kojima se bavimo i ljudi s kojima se družimo  izvan posla veoma su važni jer nam pružaju ravnotežu, nadomještaju ono što nam često nedostaje u poslovnom okruženju (toplinu, neformalnost i sl.).

„Pravi prijatelj vam nikada neće biti na putu osim ako se dogodi da vaš put ide prema dolje.“

Druženje s prijateljima obogaćuje na puno načina. Prijatelji su tu i kao psihološka i praktična podrška, nadopuna onoj koju imamo ili nemamo u obitelji. Osim interesa, s njima možemo dijeliti iskustva, mišljenja, vrijednosti, voditi razgovore o nama važnim, ali i o nevažnim temama, smijati se, hrabriti, tražiti njihova mišljenja o nečemu ili nekome, dobiti i davati razumijevanje i podršku kad nama ili njima treba.

Prijatelji su često ti na koje možemo računati da će biti tu u nevolji, teškoj situaciji i razdoblju, a isto tako i onda kad nam dobro ide, da nas i tada podrže, budu ponosni na nas i sretni zbog naše sreće. Nije samo nevolja test prijateljstva, često su to napredovanje i uspjeh u životu.  

„Jezik prijateljstva nisu riječi već značenja.“

Tijekom života mijenjaju se životne okolnosti pa i mi s njima, prolazeći kroz razne životne situacije. Važno je da s prijateljima možemo o tome razgovarati i prihvatiti jedni druge takvima kavi jesmo, sa dobrim i manje dobrim stranama. To je moguće kad među prijateljima postoji bliskost, povjerenje i međusobno uvažavanje. Na kraju krajeva, nitko nije savršen.

Svatko tko ima jednog ili dva bliska prijatelja može se smatrati bogatim čovjekom, biti sretan što ih ima. Prisjetite se, kad ste zadnji puta nazvali svog prijatelja ili prijateljicu da je pitate kako je? Ako niste duže vrijeme – učinite to. Prijateljstvo je dvosmjerna ulica. Ako želiš imati dobrog prijatelja, pokušaj to i sam/a biti.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar