Depresija – prirodni lijekovi

Svakoga povremeno obuzme depresivno raspoloženje. No, dutrajna depresija predstavlja ozbiljan poremećaj i zahtijeva stručnu/ liječničku pomoć.

Prije upotrebe bilo kojega od navedenih lijekova potrebno je konzultirati liječnika. Određene namirnice i lijekovi ne smiju se uzimati istovremeno. Svakako treba izbjegavati alkoholna pića, suhomesnate proizvode, namirnice pripremljene u salamuri, od lijekova valja izbjegavati one protiv prehlade, protiv peludne groznice, amfetamine, narkotike, triptofan i tirozin.


Sladić (Glycyrrhiza glabra)

Sladić sadrži mnoštvo antidepresivnih supstanci. Želite li sladić koristiti za ublažavanje depresije, malo ove biljke dodajte u bilo koji drugi biljni čaj.
Sladić i njegovi ekstrakti sigurni su konzumiraju li se u umjerenim količinama (do tri šalice čaja dnevno). Dugotrajna upotreba ili unošenje većih količina mogu uzrokovati glavobolju, letargiju, zadržavanje vode i natrija u organizmu, prekomjeran gubitak kalija i visoki krvni tlak.

Gospina trava ili pljuskavica (Hypericum perforatum)
Klinička istraživanja pokazala su da liječenje ovom biljkom poboljšava stanja poput zabrinutosti, depresije, osjećaja beskorisnosti, tuge i sl. Aktivni sastojak iz gospine trave, hipericin, snažniji je antidepresiv od nekih lijekova proizvedenih u farmaceutskoj industriji, a ima i manje neželjenih popratnih pojava.
Gospina trava poboljšava san, umiruje, smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.
Jednu do dvije žličice osušene biljke stavite u šalicu vrele vode i pustite da odstoji 10-ak minuta. Preporuča se uzimanje 1-2 šalice dnevno tijekom 4-6 tjedana.
Trudnice ne bi trebale uzimati gospinu travu. Treba izbjegavati i pretjerano izlaganje suncu za vrijeme uzimanja jer ova biljka može izazvati pojačanu osjetljivost kože na sunčevu svjetlost.Ginger, Vegetables, Food, Ginger, Ginger

Đumbir (Zingber officinale)
Đumbir ima dugu tradiciju upotrebe u liječenju depresije i osjećaja zabrinutosti. Možete ga jesti sirovog ili kuhati čaj od đumbira.

Tušt (Portulaca oleracea)
Poznat i pod imenima tušanj, tušac, tušnjak i portulak, sije se i raste kao samonikla biljka. Bogat je mineralima (posebno magnezijem i kalijem te kalcijem, folatom i litijem) koji imaju povoljno djelovanje protiv depresije.
Preijedlog je koristiti ga u prehrani. Salata koja uključuje zelenu salatu, štir, tušt i potočarku uz dodatak malo timijana, i začina za salatu izvrsna je za podizanje raspoloženja.

Ružmarin (Rosmarinus officinale)
Etrično ulje ružmarina aromaterapeuti koriste za liječenje depresije. Ono sadrži cineol koji dokazano stimulira središnji živčani sustav.

Ginko (Ginko biloba)
Ginko može pomoći u liječenju i ublažavanju depresije, posebno kod starijih osoba koje pate od smanjenog priljeva krvi u mozak.
Ginko se može kupiti u obliku ekstrakta. Treba se pridržavati propisanih količina jer u većim količinama može izazvati razdražljivost, nemir i probavne tegobe.

Sibirski ginseng (Eutetherococcus senticosus)
Kod osoba koje pate od depresije ova ljekovita biljka pridonosi stvaranju osjećaja ugode.U ljekarnama se može kupiti u obliku kapsula ili standardiziranog ekstrakta.

Namirnice bogate vitaminima B skupine
Namirnice koje obiluju folatima i vitaminima B6 i B12 su grah, šparoge, špinat, prokulica, talijanska brokula. Vitamina B6 ima u cvjetači, potočarki, špinatu, banani, crvenom luku, bundevi, kelju, korabi, grašku, brokuli, rotkvici. Uz to preporuča se uzimanje sjemenki suncokreta, soje, potočarke i crnog graha.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar