Privatni poslovi – u radno vrijeme

 

Obavljanje privatnih poslova i isto tako privatnih telefonskih razgovora tijeko radnog vremena s pravom može biti protumačeno kao neposlovno ponašanje i razlog za kritiku od strane poslodavca.

Neke tvrtke imaju stroga pravila vezana za telefonske razgovore privatne naravi. Ukoliko takvo pravilo ne postoji, obavljanje privatnih stvari treba svesti isključivo na ono što je neophodno. Ukoliko imate neku izvanrednu potrebu (bolesno dijete, skrb za stariju osobu i sl.) upoznajte svoje pretpostavljene sa situacijom i zatražite dopuštenje da češće nazovete tu osobu. Svoje najmlađe upoznajte sa činjenicom da vas ne mogu zvati tijekom radnog vremena, osim ukoliko se ne radi o nečem hitnom i neodgodivom. Dijete (posebno mlađe) neće shvatiti što je to hitno i neodgodivo (njima je jako važno da vam kažu da im se odvezala cipelica) pa nastojte djetetu objasniti zašto vas ne smije zivkati u svako doba.
Tijekom razgovora nastojte biti tihi, kratki i ne iskazivati ekstremne emocije (nije lijepo gledati kolegu ili kolegicu kako se preko telefona svađa, plače ili pak izmjenjuje nježnosti sa osobama iz privatnog života, zar ne?).

Trebate li obaviti neki privatni posao (liječnički pregled, roditeljski sastanak, sprovod i dr.) za vrijeme radnog vremena, zatražite dopuštenje, objasnite zašto taj posao ne možete obaviti kasnije i predložite načine nadoknađivanja propuštenog. Na taj način veća je vjerojatnost da ćete dobiti dopuštenje, a svom poslodavcu ujedno pokazati da vam je vaš posao važan i da ste odgovoran djelatnik.
Pretraživanje internetskih stranica, komuniciranje putem društvenih mreža, kao i slanje SMS i sl. poruka spada u domenu privatnog.

ostavite svoj komentar