Rad od kuće

Prednosti i mane…

S napretkom tehnologije rad koji ne podrazumijeva vezanost za određeni poslovni prostor i fiksno radno vrijeme postaje sve popularniji. Za neke ljude to je prilika da se bave onime što vole na način na koji žele i da za to budu plaćeni.
Mobilna tehnologija i globalna mreža oslobađaju poslove vezanosti za određeno mjesto i vrijeme, a zaposlene lišavaju obaveze prisustva u zatvorenim uredskim prostorijama. Stručnjaci se slažu da ovakav vid obavljanja posla karakteriziraju manji troškovi, dinamičnost i niz drugih prednosti.

Vrlo važan aspekt ove priče je psihološki. Neki ljudi naprosto ne funkcioniraju u masi, u pretrpanim uredima, radeći po nekim ustaljenim pravilima i to se jako odražava na njihov uspjeh u poslu, produktivnost i kreativnost.
Rad od kuće posebno odgovara osobama koje vole osjećaje sigurnosti i udobnosti koje imaju u svom prostoru. Takav rad odgovara i osobama koje vole stvari imati pod kontrolom. Također odgovara i onima koje neprestana komunikacija s drugima opterećuje i zamara.

Bez obzira kakav ste tip osobe, valja imati na umu da rad od kuće ima i prednosti i mana. Omogućava veću fleksibilnost, komociju i štedi vrijeme koje se gubi putovanjem na posao i s posla, omogućava nam da se manje prilagođavamo drugima.
S druge strane, posao od kuće, ako ga želimo obavljati učinkovito, zahtijeva određenu razinu discipline i organiziranosti.
Valja dobro razmisliti što nam više odgovara – prednosti i mane i jednoga i drugoga staviti na vagu…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar