Realna očekivanja

Izaberite svoj, autentičan pristup i budite doslijedni!

Djeca mlađa od pet godina često nisu motivirana slijediti pravila. Ako se ponašaju dobro – često je to zato da zarade odobravanje svojih postupaka. Ako se ponašaju kako ne treba – čine sve kako bi izbjegli posljedice. Razlučivanje dobrog od lošeg ponekad funkcionira, a ponekad se prilagođavaju  situaciji i čine ono što im odgovara.

Mala djeca trebaju odrasle da ih paze i vode, da ih štite od ozljeda. Ona još uvijek ne mogu dosljedno pamtiti i slijediti zadana pravila. Normalno je da se mala djeca ponekad ružno ponašaju jer su tek u procesu učenja pravila.

Različiti uzrasti i različiti stupnjevi razvoja predstavljaju i drugačije potrebe i disciplinske izazove:
– S godinu dana djeca počinju učiti da se ne mogu ponašati uvijek onako kako bi htjeli, ali još uvijek ne mogu jednostavno shvatiti i slijediti pravila.

– s dvije godine djeca tek počinju slijediti jednostavna pravila i još uvijek ih se nisu u stanju dosljedno pridržavati,
– s tri godine djeca mogu pratiti još neka pravila, iako ni sada dosljedno. Uobičajeno, mogu doći kada ih pozovete, čekati red, izbjeći neke opasnosti i udovoljiti nekim zahtjevima odraslih,
– s četiri godine djeca još uvijek imaju ograničenu samokontrolu, ali mogu slijediti neke smjernice, udovoljavati zahtjevima autoriteta, vratiti stvari na mjesto i odnositi se pažljivo prema stvarima.

Veliki broj disciplinskih problema može se spriječiti tako da svoj dom učinite sigurnim za dijete. Zatim je rutina vrlo važna: ako postoji vrijeme za jelo, spavanje, odmaranje, kućne obveze i igranje, sve je lakše. Rutina djeci osigurava ugodnost u kojoj znaju što očekivati i kada to očekivati.
Suviše snažne kazne u toj dobi stvaraju kod djeteta ispravno ili adekvatno ponašanje, ali uvjetovano strahom, a ne razumijevanjem zašto je važno ili potrebno tako se ponašati. Suviše kažnjavana djeca mogu razviti nizak stupanj samopoštovanja i povećati izglede za agresivnim ponašanjem.

Učenje samodisciplini zahtijeva djetinjstvo ispunjeno strpljenjem, ljubavlju i ograničenjima koja roditelji provode dosljedno i ustrajno.


ostavite svoj komentar