Rikula (riga, rukula, rigula…)

Proljeće je na tržnice donijelo obilje mlade rikule…

Rikula (lat. Eruca sativa L.) je mediteranska jednogodišnja ili dvogodišnja, samonikla lisnata biljka gorkasta okusa. Spada u povrće iz porodice kupusnjača zajedno s brokulom, kupusom, prokulicom, korabom, cvjetačom, keljom i dr. Kako je širom svijeta vrlo popularna, uzgaja se i kao kultivirana biljka.
Niskokalorična je (energetska vrijednost rikule iznosi samo 25 kcal na 100 g svježe namirnice), a iznimno je vrijedan izvor minerala i vitamina: kalcija, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina A, vitamina K, vitamina C, folata i pantotenske kiseline. Sadrži i obilje aktivnih sastojaka čija antioksidativna svojstva imaju pozitivan utjecaj na zdravlje (smanjujući rizik obolijevanja od raznih bolest). To su beta karoten, lutein i zeaksantin.

Na tržnicama je dostupna od svibnja pa sve do listopada. Može se kupiti i u trgovačkim centrima gdje ju obično nalazimo pakiranu u plastičnu ambalažu ili u spec. vrećicama. Pri kupovini treba obratiti pažnju na to da su listovi svježi i tamno zelene boje. Može se čuvati u hladnjaku 2-3 dana, ali ju je najbolje pripremati odmah jer stajanjem gubi vitamin C.
Rikulu najčešće koristimo u salatama, kao dekoraciju ili kao dodatak drugim jelima. Daje specifičan okus rižotima, juhama, tjesteninama, mesnim i rbljim jelima kao i jelima od divljači, a nalazimo je i kao dodatak na pizzama. Upotrebljava se i kao nadjev, u raznim kombinacijama sa drugim namirnicama…

ostavite svoj komentar