Rođenje sestre ili brata

Razdoblje velikih očekivanja…

Dijete treba pripremiti na dolazak brata ili sestre. Na raspolaganju su nam razne spoznaje i tehnike i zdrav razum – kao osnova. Treba započeti što prije jer stabilan i dobar početak smanjuju poteškoće u kasnijim odnosim djece.
Dijete predškolske dobi radoznalo je i svakako će ga zanimati kako djeca dolaze na svijet i tada je dobro poslužiti se pričama i slikovnicama primjerenim detetetovoj dobi.

Father comforts a sad childRoditeljima se savjetuje da smanje izvore stresa kad god je to moguće. To znači ne uvoditi neke značajne promjene i nastojati održavati svakodnevne rutine. Način života prije i poslije rođenja bebe treba mijenjati u što je moguće manjoj mjeri.
Dijete treba upozoriti na promjene koje će neminovno uslijediti nakon rođenja sestre ili brata. Osim radosti za sve članove obitelji dijete donosi i nove brige, zaduženja i aktivnosti. Preveliki entuzijazam u očekivanjima može dovesti do razočarenja.
Poželjno je dijete uključiti u pripreme, kupnju pribora za dijete, dopustiti mu pokoji izbor.
Dok je majka u bolnici, tata i drugi članovi obitelji moraju biti uz dijete i voditi brigu o njemu. Posjet majci smiruje stres zbog odvajanja (koji nema trajan utjecaj na djecu).
Ukoliko postoji neki problem na relaciji roditelj-dijete, treba ga rješavati prije rođenja drugog djeteta.

Po rođenju i dolasku djeteta u obitelj starije dijete treba uključiti u brigu oko novorođenčeta. Dijete može držati bočicu, pomagati kod previjanja donoseći potrebne stvari, može bebu držati za ručicu i sl. To će starijem djetetu pomoći da se osjeća važnim.
Novorođenče ne treba ostavljati samo sa djetetom, osim nakratko (dok je roditelj u toaletu, dok zagrije mlijeko i sl.).
Roditelji trebaju poticati pažnju i nježnost i pohvaliti starije dijete kada se tako ponaša.
Obaveze treba nastojati rasporediti na način da se ne zanemari odnos sa starijim djetetom. Ono i dalje ponekad treba roditelje samo za sebe, barem 15 minuta dnevno. Isto tako, kad god je to moguće barem jedan roditelj treba povremeno izaći sa starijim djetetom u šetnju ili u kazalište, kino i sl.
Agresivno ponašanje treba sprječavati odlučno i jasno.
Uloga oca u ovom je razdoblju prevažna – otac koji sudjeluje u obvezama oko djeteta pomaže i djetetu i majci i sebi. Djetetu nadomješta majčinu pažnju, majci smanjuje stres nastao zbog novih odgovornosti i obveza i velikih fizičkih promjena kroz koje prolazi. Sebi pruža priliuku za bliskost sa djetetom.

ostavite svoj komentar