Savjeti za ‘ozdravljenje’ kućnog budžeta

Upravljanje vlastitim financijama nikad nije bilo važnije nego u današnje vrijeme.

Zato vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vam trebali pomoći da se riješite dugova, minusa, ili da jednostavno ‘ozdravite’ svoje financije.

Suočavanje sa situacijom
Pokušajte biti realistični i sagledati svoju situaciju. Ukoliko osjećate nesigurnost znajte da niste jedini. Sve u životu započinje prvim korakom, što ovom slučaju znači zbrojiti svoje prihode (osobni dohodak, mirovina, naknada za neki honorarni posao, doplatak i sl.), zbrojiti svoje rashode (troškove poput režija, hrane, stanarine, rate kredita, troškove prijevoza, troškove školovanja i sl.) i vidjeti koliko ste stvarno u deficitu (stanje na računu ili računima, koliko sredstava vam nedostaje za podmirenje svih vaših obveza).

OrganizacijaAchievement, Bar, Business, Chart, Coin
U svakom trenutku morate znati stanje na svojim računima. Napravite si tablicu i upišite u nju sve potrebne podatke i ažurirajte ih redovito. Vrlo je važno da točno znate svoju situaciju. Nesigurnost koju osjećate ne mora biti proporcionalna stvarnoj situaciji već može biti posljedica neznanja i osjećaja.

Analiza potrošnje
Važno je točno znati koliko trošite i kuda odlazi vaš novac. Dobro je sve račune čuvati, upisivati u tablice sve od najvećih do najmanjih (začudili biste se koliko ‘malih’ računa opterećuje naš budžet). Jedino uz ovakvu evidenciju troškova možete dobiti pravu sliku i uvidjeti gdje biste eventualno mogli uštedjeti.

Kupovanje iz potrebe
Neki ‘padaju’ na odjeću, drugi na tehniku, treći na hranu itd. Kupujte samo ono što vam je uistinu potrebno. Nemojte se zavaravati popustima i prilikama koje se ne propuštaju, sve su to pukotine kroz koje iscuri vaš novac. Dobra odluka je ne kupovati impulzivno već kupovinu odgoditi i zatim dobro razmisliti je li vam to nešto neophodno, prijeko potrebno i neodgodivo? Je li vrijedno da na kraju mjeseca razbijate glavu zbog još većeg minusa?

Dodatni posaoLamp, Idea, Pear, View, Thought
Razmislite postoji li nešto što biste mogli raditi uz svoj stalni posao. Nešto u čemu ste dobri? Nešto što možete uklopiti u svoj život. Poduke raznih vrsta, čuvanje djece, kuhanje, popravci, nešto kreativno, fotografiranje…

Sezonska sniženja i popusti
Iskoristite sezonska sniženja i popuste. Kupujte za sljedeću sezonu. Kupujte samo ono što vam je potrebno, nemojte sniženja i popuste koristiti kao izliku za kupovanje još jednog para cipela, još jedne jaknice… Nemojte se sramiti pitati za popuste i eventualne rasprodaje.

Stav prema novcu i trošenju
Generacije naših roditelja uglavnom su s novcem postupale racionalno. Šopingholičarstvo je novijeg datuma. Osnovno je: ne trošiti novac unaprijed (ne trošiti ono što još nisi zaradio). Drugo, treba štedjeti onda kada se ima što uštedjeti. Razmislite i o tome postoji li nešto bez čega možete živjeti, nešto što biste mogli prodati. Možda bi preseljenje u manji stan bilo dio rješenja (razlika novca kod prodaje, manje režije, manji troškovi održavanja). Možda manji automobil?

Zahvalnost
Budite zahvalni na onome što imate – krov nad glavom, hranu na stolu, odjeću, … I budite svjesni toga da još možete i dati. I činite to. Ne mora to biti ništa materijalno (novac, stvari…). Možete darovati svoje vrijeme, svoje znanje, svoje razumijevanje…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar