Sigurnost na internetu – on-line prijevare i kako se zaštititi?

Teško je ići u korak sa svim promjenama u on-line svijetu no, nema nam druge. Moramo naučiti barem ono osnovno kako bi se zaštitili od prijevara. Postoji nekoliko jednostavnih postupanja čijim prakticiranjem značajno umanjujemo mogućnost od on-line prijevara.

Važno je:

 1. Osigurati siguran pristup e-pošti, on-line bankarstvu i društvenim mrežama.
 2. S oprezom otvarati poruke e-pošte koje sadržavaju poveznice ili privitke.
 3. Obratiti pozornost na poruke koje nam stižu i naučiti prepoznati prijevaru (e-pošta mora sadržavati vaše ime i prezime i podatke o pošiljatelju)
 4. Ne treba otvarati neočekivanu elektroničku poštu, SMS ili chat i nipošto ne smijemo klikati na poveznice, preuzimati i otvarati privitke.
 5. Ne smijemo odgovarati unošenjem svojih osobnih podataka i elektroničkog identiteta/vjerodajnice (npr. korisničkog imena, lozinke, PINa, sigurnosnog tokena…) u e-poruke, SMS, chat ili poveznice.
 6. Nikada i nikome putem telefona davati svoje osobne podatke i vjerodajnice.
 7. Biti na oprezu pri korištenju lozinkama (ne davati ih trećim stranama, ne upotrebljavati istu lozinku na različitim internetskim stranicama.
 8. Kad dajete osobne podatke budite na oprezu i procijenite jesu li zahtjevi u skladu s uslugom ili robom koju kupujete.
 9. Redovno ažurirati pametne telefone, tablete i računala, zaštititi ih antivirusnim programom i pristup osigurati lozinkom, otiskom prsta, digitalnim prepoznavanjem ili prepoznavanjem lica.
 10. Svoje šifre i lozinke pokušati zapamtiti ili zapisati/spremiti na sigurno mjesto (ne spremati u pametni telefon (ni kao tekst ni kao sliku). Ne dopustite preglednicima da automatski spreme vaša korisnička imena i lozinke.
 11. Redovito pratiti i provjeravati stanje i transakcije na svom računu.
 12. Kod on-line kupnje biti na oprezu i uvijek provjeriti prodavatelja i pouzdanost internetske stranice i koristiti se samo službenim aplikacijama.
 13. Upotrebljavati samo sigurne veze zaštićene lozinkom.  
 14. Izbjegavati javne i besplatne wi-fi mreže, nikad ih ne koristiti za on-line kupnju ili za pristup uslugama pohrane podataka poput iClouda i Google Drivea.
 15. Biti na oprezu s tzv. phishing porukama (riječ je o obliku internetske prijevare kada se pošiljatelj lažno predstavlja, kao legitimna organizacija, s ciljem krađe osjetljivih podataka. Obično sadrže poveznice i privitke koje legitimni pošiljatelj ne šalje, a poruke su često gramatički i pravopisno netočne. Na otvarati poveznice i privitke na takvim porukama, ne odgovarati na njih, odmah ih izbrisati.

On-line prevare i kako se zaštititi?

ostavite svoj komentar