Slobodna nedjelja

U našem, europskom podneblju, nedjelja je zadnji dan u tjednu, drugi dan vikenda. Tradicionalno to je bio dan za obitelj, za druženje s prijateljima, za mnoge vjernike dan kad odlaze u crkvu, izlet,odmor. Postoje prijepori vezani uz povijest i kalendare, subotu ili nedjelju, no, to nije relevantno za ovaj kontekst.

Ovim tekstom želim podsjetiti na činjenicu da je nekad društvena norma o radu pet dana u tjednu i slobodnom vikendu u današnjem svijetu postala – nedostižna. Barem nas tako uvjeravaju.

U razgovorima o neradnim nedjeljama najčešće se spominju trgovci kao kategorija zaposlenih koja na svojim leđima nosi sav teret nezasitnog kapitalizma. Postoji još niz kategorija zaposlenih kojima je rad vikendima uobičajen, nekima i neizbježan (u profesijama koje zahtijevaju svakodnevna dežurstva poput policajca, vatrogasaca, liječnika i medicinskog osoblja, zaposlenih u staračkim i drugim domovima i sl.).

Ljudi koji rade vikendima pod daleko su većim stresom od onih koji ne rade vikendima, posebno nedjeljom. Pokazalo se da je doista bitno da neradni dan u tjednu bude baš nedjelja, a ne subota ili neki drugi dan u tjednu. Nedjeljom su svi članovi obitelji slobodni ili barem većina, djeca ne idu u školu, na fakultet, šira obitelj i prijatelji imaju priliku za zajednički ručak, druženje ili drugo.
Vikend je prilika i za obavljanje poslova oko i u kući. Onih koje ne stignemo obaviti preko tjedna.

Ukoliko za odrađenu nedjelju dobijemo slobodan dan u tjednu neki će reći: „Nije li to zapravo isto?“ Nije. Pokazala su to i provedena istraživanja i razgovori s ljudima. Upravo je slobodna nedjelja izrazito važna za opću dobrobit zaposlenih ljudi.

Ne tako davno neradni vikendi su postojali i uglavnom je sve funkcioniralo. I onda je bilo profesija koje su dežurale vikendima, što je teško izbjeći. Većina je, pak, bila slobodna i punila baterije za predstojeći radni tjedan.

Onda se, malo po malo, stvar stubokom promijenila. Vjerujem da smo još daleko od islandskog, austrijskog i inih primjera dobre prakse koji pokazuju da petodnevni radni tjedan nije nemoguć i da država neće propasti ako trgovine nedjeljom budu zatvorene.

Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir pozvala je njihovu vladu da prioritet u proračunu bude dobrobit građana i zaštita okoliša i da te kategorije budu najvažniji pokazatelj gospodarskih aktivnosti Islanda.

Mi smo još daleko od toga… Budući da nam nitko neće na pladnju servirati slobodnu nedjelju – treba se aktivno zalagati za taj cilj. U Sabor treba birati kandidate koji će raditi za dobrobit svih građana. Koliko god nas uvjeravali u suprotno, rad nedjeljom nije nužan, osim iznimno, u nekim profesijama. Kad je nužan treba ga primjereno platiti i barem na taj način iskazati vrijednost rada vikendom.

Antonija Pleša

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar