Naučiti odmarati

Resetirati se, obnoviti energiju…

Odmor je važan preduvjet za zdravlje tijela i psihe. Nije nova vijest da nedostatak sna uzrokuje niz zdravstvenih problema. Ukoliko niste u prilici spavati dovoljan broj sati i spavati kvalitetno, situaciju može spasiti i kvalitetan odmor.
Uloga odmora u našem životu uglavnom je podcijenjena, a odmor zanemarujemo ili ne razumijemo što znači kvalitetan odmor i kako ga prakticirati. Odmor obnavlja tijelo.
Živimo u svijetu u kojem je užurbanost, gotovo u pravilu, način života, a odmor nešto što se prihvaća kao luksuz koji si svatko ne možemo uvijek priuštiti. A trebali bismo jer odmor trebamo baš kao i hranu i vodu, san…

Što je odmor?
A što nije?

Odmor nije nešto što bismo si trebali priuštiti samo onda kad osjetimo premorenost, iscrpljenost ili kad nam tijelo ili psiha počnu odašiljati signale da se više ne može. Odmor je nešto što treba prakticirati redovito, svakodnevno.
Izležavanje pred TV ekranom ili nekim drugim ekranom, prevladavajući je način shvaćanja i prakticiranja odmora. Dok gledamo televiziju mozak i dalje užurbano radi, tako da zapravo ne odmaramo. To svakako ne bi smio biti jedini ili najčešći vid odmora. Ako i ponekad, nakon jednog takvog izležavanja i osjetimo olakšanje, u stvari zavaravamo sami sebe.

Odmor može biti i aktivan – ugodno provedeno vrijeme uz dobru knjigu, u dobrom društvu, u opuštajućoj atmosferi. No, par puta u danu po par minuta trebali bismo prekinuti sve aktivnosti, i mentalne i fizičke, i zastati, isprazniti glavu – usmjeriti se na vlastito disanje i meditirati. Ne brinite, nije riječ o nekoj kompliciranoj i teško dostižnoj meditaciji. Nema jedinstvenog ili propisanog načina pa možete sami osmisliti svoj način meditiranja. Važno je da se resetirate i obnovite energiju, povratite ravnotežu.

Isprobajte, bit’ ćete si zahvalnii…

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar