Small talk

Površno čavrljanje sa kolegama i poslovnim partnerima…

Uz tzv.male razgovore ugodnije se osjećamo na radnom mjestu, u društvu kolega ili poslovnih partnera. Radi se o površnom dijeljenju mišljenja o nekim usputnim temema bez ulaska u neku dublju problematiku i privatne sfere. Mali razgovori od velike su pomoći za kreiranje opuštene atmosfere sa osobama sa kojima radimo, kolegama iz drugih tvrtki i drugima sa kojima se čujemo telefonom samo povremeno ili se povremeno viđamo na poslovnim sastancima, domjencima i sl.
Iako ih nazivamo malima i površnima, oni su vrlo bitni. Osim opuštenijeg i ugodnijeg druženja omogućavaju nam razvoj karijere vlastitom promocijom, održavanje postojećih i stjecanjem novih kontakata, širenje krzga poznanika, stjecanje novih iskustava i infomriranje.
Osobama koje ne zanju voditi tzv. male razgovore to može predstavljati kočnicu u razvoju karijere i obratno, osobe koje znaju kako voditi male razgovore mnoga se vrata lakše i brže otvaraju.

Iz tih razgovora ponekad proiziđu prilike za prelazak na novo radno mjesto i druge prilike za napredovanje, korisno poznanstvo, ponekad i prijateljstvo.
Ukoliko niste osoba od malih razgovora, vježbajte. Ne ustručavajte se prilaziti ljudima, graditi nova poznanstva, započinjati razgovor. Iskoristite poslovna okupljanja, seminare, sastanke, team buildinge, susrete sa poslovnim partnerima, dobavljačima i svima drugima. Upitajte za mišljenje, savjet, uputu, pa i pomoć. Isto tako ponudite pomoć, savjet i dr.
Pri tome ne zaboravite: mali razgovori trebaju biti relativno kratki i površni. Nema ulazaka u osobni prostor druge osobe i privatni život. Izbjegavajte širenje glasina i uredskih naklapanja. Svatko će rado odgovoriti na pitane o djeci (koliko su stara, čime se bave), o godišnjem odmoru, putovanju ili vikendu, hobijima i sl. Važno je držati se tema koje nikoga ne mogu povrijediti. Ton treba biti pozitivan. Treba izbjegavati polemiziranje o temama u koje niste upućeni. Sugovornika je važno gledati u oči, ljubazno se smješkati ili pak biti primjereno ozbiljan ako to tema razgovora nalaže. Tijekom razgovora nije lijepo gledati okolo, tipkati po mobitelu ili pak prekidati ragovor ili sugovornika ili pokazivati dosadu.
Poželjno je biti informiran o aktualnostima, dobar su temelj za početak razgovora (jeste li čuli…).

Razgovor je najbolje završiti uljudnom isprikom – vraćanje poslu, važan sastanak i sl.

ostavite svoj komentar