Sol u domaćinstvu

Čemu sve može poslužiti…

Osim kao začin sol u domaćinstvu možemo iskoristiti na cijeli niz načina. Zašto kupovati gotove industrijske proizvode kad znatno jeftinijim i k tome prirodnim sredstvima možemo riješiti niz sitacija? Evo samo nekih…

Sol upija neugodne mirise mirise i osvježava zrak. Jedan od zgodnih načina je usipati šaku soli u izdubljenu polovicu naranče ili limuna i ostaviti negdje na prikladnom mjestu.

Želite li produžiti životni vijek citrusnog voća prerezanu polovicu limuna ili naranče ili grejpa natrljajte s malo soli. Citrus neće posmeđiti, a intenzivirat će se i okus voća.

Ukoliko želite ukloniti neugodan miris luka koji ostaje na rukama nakon guljenja I/ili rezanja luka), protrljajte ruke s malo soli.

Sir umotan u vlažnu pamučnu krpu natopljenu otopinom vode i soli trajati će duže.

Imate li problema s mravima uz rubove vrata I prozora posipajte sol što bi trebalo spriječiti ulazak mrava u vaš stambeni prostor.

Ukoliko tijekom pečenja iscuri tekućina od pečenja na dno pećnice prebrišite mrlju i dok je pećnica još topla posipajte sa soli. Ostavite da se ohladi i potom prebrišite mokrom krpom.

Ukoliko vam se pregrije ulje ili kakva masnoća i zaprijeti zapaljenjem posipajte sol i spriječite nezgodu.

Sol izvrsno odmašćuje masne tave, protvane i slično posuđe. Granule soli razgrađuju manoću i čiste. Treba ih nanijeti na prljavo suđe i obrisati papirnatim ručnikom i potom oprati.

Sol može biti od pomoći i za održavanje odvoda u stanu. Da bi odvodi bili protočni I odmašćeni dovoljno je jednom tjedno nasipati šaku soli u odvod i zaliti vrućom vodom. Osim što čisti i odmašćuje odvode, ovakavim postupkom uklanjaju se i neugodni mirisi iz odvoda.

Tijekom zimskih mjeseci pomoću soli možete spriječiti zaleđivanje stakala. Mješavinom žlice soli i šalice vode valja prebrisati staklene površine i stakla se neće lediti. Isto tako možete sol posipati po površinama (stepenice, ulazni prostori, parking…) i tako izbjeći zaleđivanje.

Ukoliko vam na posuđu ostane mrlja od kave (a ponekad znaju biti baš tvrdokorne) na vlažnu krpicu posipajte malo soli i sasvim malo deterdženta za pranje posuđa i istrljajte mrlju.

Pola šalice soli stavljeno u pranje sa šarenim rubljem spriječiti će izbjeđivanje boja, a odjeći produljiti vijek trajanja i svježinu.

Pomoću soli možete ukloniti i mrlje od krvi na odjeći. Zamrljanu tkaninu valja ostaviti da se močiti u hladnoj void 10-ak minuta i potom izvaditi, a na mrlju nanijeti sol. Ostaviti da djeluje 20-ak minuta i potom oprati.

Mrlje od hrđe na odjeći uklajnjaju se na način da se na mrlju nanese mješavina soli i limunova soka u omjeru 1:1 i da se tkanina lagano istrlja.

Mrlje na glačalu također se mogu očistiti pomoću soli. Papir se posipa sa soli i preko njega se prijeđe toplim glačalom nekoliko puta. Nakon toga donji dio glačala treba prebrisati mekom krpicom.

“A Glass Salt Shaker” – Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar