Srčani udar – prirodni lijekovi da ga spriječite

Pomoć iz prirode…

Češnjak, crveni luk, đumbir i crvena ljuta paprika

pomažu u spriječavanju  i liječenju bolesti srca tako da snižavaju kvni tlak. Češnjak i crveni luk smanjuju i razinu kolesterola, te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.
U prevenciji protiv srčanog udara odlične su:

 

Šćir (amaranthus)

Lišće šćira jedan je od najboljih izvora kalcija ; može se dodavati u salate, miješana jela od povrća i tjestenine).

 

Vrba( Salix)

Kora vrbe sadrži salicin, prethodnicu aspirna;otprilike pola do jedne čajne žličice kore bijele vrbe sadrži oko 100 miligrama salicina, koji, nakon što se otopi, stvara dovoljnu količinu aspirina da zaštiti vaše srce. Jednu žličicu čaja prelijte s jednom šalicom kipuće vode. Ostavite i15 min, te procjedite.

 

Angelika (Angelica archangelica)

sadrži 15 spojeva koji spadaju u kalcijeve blokade (što liječnici gotovo rutinski propisuju za sprječavanje srčanog udara).Od nje može se napraviti napitak. Iscijede se stabljike ove biljke te se doda mrkva, celer, komorač, češnjak, peršin i pastrnak te uz malo vode i začina piće postaje vrlo ukusno. Prije konzumacije ove biljke važno je posavjetovati se s liječnikom.

 

Sok od crnog grožđa, crno grožđe, borovnice

imaju puno fenola koji štite organizam od  kolesterola. Valja imati na umu da više od dvije čaše soka od crnog grožđa mogu djelovati suprotno, a ne blagotvorno na srce.

Glog (Crataegus)

je blagi tonik za srce. Posebno je koristan u liječenju zamora srca, poznatog kao koronarni srčani prekid. Ova biljka također pomaže u sprječavanju srčanog udara.Ona otvaranjem (širenjem) arterija poboljšava protok krvi kroz srce. Također povećava sposobnost srca da se nosi s gubitkom kisika, što se događa kad začepljenje koronarnih arterija smanji priljev krvi u srce.Glog pomaže i u regulaciji pravilnih srčanih otkucaja i smanjuje tzv. periferni vaskularni otpor. To znači da olakšava protok krvi, smanjuje pritisak na srce i pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Tušt (Portualca oleracea)

je povrće koje je lako uzgajati, najbolji je lisnati izvor korisnih spojeva poznatih kao omega-3 masne kiseline.One pomaću u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka, a time i srčanog udara. Upravo zbog omega-3 masnih kiselina, kojih ima puno u ribi iz hladnih mora, npr. lososu, ljudi koji tu ribu redovito jedu imaju nižu stopu bolesti srca od prosjeka. Pored toga, tušt je vrlo bogat antioksidansima, koji također pomažu u sprječavanju srčanog udara i raka. Zatim, ovo povrće sadrži kalcij i magnezij u omjeru 1:1 što je izvrsno jer djelovanje kalcija na srce uz jednaku količinu magnezija ima najbolji učinak na srce. Tušt se može jesti svjež, u salatama ili ga možete kuhati na isti način kao i špinat.

Vodopija ili cikorija (Cichorium intybus)

usporava brze otkucaje srca, a ima i blago stimulativno djelovanje na srce, nešto poput vrlo popularnog lijeka digitalisa. Dovoljno je blaga da bude sigurna za upotrebu.

Maslina (Olea europea)

tj. maslinovo ulje ima značajno zaštitno djelovanje protiv bolesti srca. Ono je svakako  okosnica mediteranske prehrane za zdravo srce. Kod mediteranskih naroda, kod kojih je glavni izvor masnoća mono-nezasićeno maslinovo ulje, srčani udari su relativno rijetki, čak i kod inače dosta visokog unosa masnoća. Ako već nije, maslinovo ulje bi svakako trebalo postati glavno ulje koje koristite u svojoj kuhinji.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

je jedan od bogatijih biljnih izvora antioksidansa. upravo je stoga dobro zaštitno sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja. Njegovi antioksidansi sprječavaju kvarenje masnoća u mesu. Figurativno govoreći, isti učinak imaju i na vaše srce. Od ružmarina se pripravlja čaj vrlo ugodnog okusa. Također ga u većim količinama možete koristiti kao začin.

 

 

ostavite svoj komentar