Mora li štednja uključivati odricanje?

Medij su prepuni reklama sretnih ljudi koji troše na razna životna zadovoljstva.  Praćeni su sloganima koji potiču razmišljanje da su samo oni koji troše i kupuju sretni i zadovoljni, nasmiješeni, uspješni… 

Promjena nepotrebnih, samim time i štetnih navika, uvijek je dobar izbor i promjena na bolje. Biti sretan i biti zadovoljan nije istoznačnica za “imati” i “trošiti”. Često se događa upravo suprotno. veća usmjerenost na “biti” nego na “imati” pridonosi većem osjećaju zadovoljstva životom.  Money, Finance, Saving, Coins

Sama promjena zahtjeva disciplinu i suzdržavanje, ali donosi rezultate. Osim što znatno smanjuje troškove života, dugoročno – štednja poboljšava kvalitetu života.

Ona podrazumijeva ravnotežu između racionalnog trošenja i impulsa za trošenjem. Puno novaca troši se na proizvode koji štete zdravlju da bi se potom trošilo na kupnju proizvoda za saniranje te štete. Primjer? Kupujemo prerađenu i  nutrijentima siromašnu hranu, potom kupujemo razne dodatke poput vitaminskih preparata ne bismo li svome tijelu nadoknadili manjak nutrijenata. Umjesto šetnje biramo vožnju autom, a onda odlazimo u teretane ne bismo li nadoknadili manjak kretanja, kupujemo proizvode za mršavljenje ili pak sprave za vježbanje kod kuće na kojima rijetko vježbamo…
Online Shopping, Ecommerce, Buy

Važno je osvijestiti svoju potrebu za trošenjem i izbjegavati kompulzivno trošenje. U našim domovima niz je stvari kojima je osnovna svrha upravo to – zauzimanje prostora. Radost zbog kupnje noviteta traje vrlo kratko.

Razvijte svoju vlastitu strategiju nekompulzivnog kupovanja. To može biti odluka da svaku kupnju prespavate. Jednostavna i vrlo učinkovita strategija. Uvijek valja razmisliti koliko nam je stvar koju želimo kupiti uistinu potrebna, nužna, imamo li možda već nešto slično i da li možda tu istu stvar možemo kupiti povoljnije?

Sniženja su posebno iskušenje za potrošače. Puuuuno se novca može potrošiti na puno jeftinih stvari. Cijena ne bi smjela biti najvažniji razlog kupnje.
Tu je i kupnja specijaliziranih proizvoda koji se reklamiraju na TV-u, poput raznih kućnih pomagala za čišćenje, rezanje, posuda za kuhanje, čudotvornih kozmetičkih preparata i sl. Spomenute stvari često otplaćujemo duže nego proizvod koristimo.

Kupnja preko interneta zna uistinu biti povoljna i vrlo jednostavna – sjediš doma i peglaš karticu… I u tom grmu leži zeko koji je možda povoljan i zgodan, ali nije nužan. 

Ponekad je u redu kupiti nešto iz pukog zadovoljstva. Važno je da to bude naš izbor, a ne impuls, da se događa povremeno i da ne opterećuje naš budžet. 

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar