Stevia

Listovi stevie su 35 do 45 puta slađi od šećera.

Stevia je sladilo biljnog podrijetla dobiveno ekstrakcijom iz listova i plodova krizantema Stevia rebaudiana. List ove biljke korišten je stotinama godina kao sladno sredstvo kod indijanskih plemena Guarani u Paragvaju. Stevia dolazi u više raznih oblika: kao zeleni prah, kao smeđi tekući ekstrakt i kao bijeli prah. Kada se ekstrahira i pretvori u prah slađa je od šećera 200 do 300 puta.

Stevia ne izaziva karijes.

Ima lagani okus na sladić. Nema energetske vrijednosti i da ne pobuđuje lučenje inzulina zbog čega je idealna za dijabetičare za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Ne izaziva karijes. Dapače, usporava i sprječava razvitak mikroflore kvarenja u usnoj šupljini na desnima i zubima.
Japanci su i najveći uzgajivači te biljne vrste na svijetu. Druga umjetna sladila zabranjena su u toj zemlji pa je stoga stevia je veoma omiljena.
Komercijalno se najčešće koristi kao bijeli prah. Zbog visoke slatkoće najmanja mrvica je ljudima preslatka pa se preporučuju u tekućem obliku kada se dozira brojem kapi.
Stevia ima dokazano i medicinsko djelovanje – ne podiže razinu glukoze u krvi i pojačava njezinu podnošljivost. Slatkoća kod stevie ne dolazi od ugljikohidrata, već od kemijskog spoja steviozida koji spada u glikozide. Utvrđeno je da snižava povišeni krvni tlak, pomaže dijabetičarima i pozitivno djeluje kod kandidoze koja je često posljedica dugotrajne terapije antibioticima.

Najvažnija odlika tog sladila jeste da sladi sve čemu se doda, a da nema kalorija.

Stevia ne izaziva karijes u djece što je problem kod drugih vrsta sladnih sredstava. Najvažnija odlika tog sladila jeste da sladi sve čemu se doda, a da nema kalorija. što ga svrstava u odlična sredstva kod mršavljenja. Nadalje, utvrđeno je da stevia ima vrlo povoljno djelovanje na kožu (omekšava ju i čini glatkom) zbog čega se koristi za pripremu maski za lice, posebice kod mladenačkih akni. Ako se doda u sapun i druga kozmetička sredstva, ima vrlo povoljno djelovanje na dermatitis, ekcem, seboreju, crvene mrlje itd. Zbog svih navedenih svojstava sa steviom se ne može mjeriti ni jedno drugo umjetno sladilo.
Steviu možete uzgojiti i u svom domu (bolje je posaditi gotovu sadnicu nego iz sjemena). Za razvoj treba dosta topline, svjetla i adekvatnu vlagu. To je višegodišnja biljka suptropskog područja i ne podnosi mraz i niske temperature. Naraste 70-100 cm u visinu. Sušenjem lišća Stevie i njegovim usitnjavanjem dobije se prah ili puder koji se koristi za zaslađivanje hrane ili pića.

ostavite svoj komentar