Što je demencija?

Demencija je postupan gubitak mentalnih sposobnosti, što rezultira gubitkom memorije, promjenama osobnosti, te gubitkom socijalnih sposobnosti.

Demencija nije normalan dio starenja. Najčešća je prisutna kod osoba u dobi od preko 60 godina. Oko šest od 100 ljudi u dobi iznad 65 godina razvije demenciju. Senilna demencija (demencija koja pogađa stare osobe) je, kako vidimo, vrlo česta.

Uzroci demencije

Mnogo različitih bolesti mogu uzrokovati demenciju, uključujući Alzheimerovu bolest i moždani udar. Demencije uzrokovane ozljedom glave mogu biti izliječene operacijom; demencije uzrokovane nedostatkom vitamina mogu biti tretirane dodacima prehrani. Još uvijek, nažalost, ne postoje lijekovi koji bi mogli omogućiti potpuno izlječenje ove bolesti, ali su zato oboljelima na raspolaganju brojni lijekovi koji mogu usporiti tijek bolesti i poboljšati simptome.
Dependent, Dementia, Woman, Old, AgeSenilna demencija se može razvijati u toku nekoliko godina, te je zbog neizbježnog starenja postupna i neizlječiva. Međutim, nemojte misliti da su znaci smetenosti ili slabljenja intelektualnih sposobnosti kod osobe iznad 65. godine uvijek posljedica senilnosti, jer osnovni uzrok može biti neko oboljenje – koje se može liječiti. Tako, na primjer infekcija pluća ili urinarnog trakta, moždana kap, srčani napadaji i hipotermija mogu uzrokovati duševnu smetenost; isto vrijedi i za nisku razinu šećera u krvi, hipoglikemiju ili neke lijekove.
Smetenost, uznemirenost i pospanost, koji su rezultat takvih oboljenja, razlikuju se od simptoma senilne demencije po slijedećem: obično se razvijaju brzo, za dan-dva, i često nestaju nakon odgovarajućeg liječenja osnovne tegobe.

U nekim slučajevima senilnu demenciju mogu na izgled pogoršati već postojeće tegobe s vidom i sluhom.

Senilnu demenciju može uzrokovati i dugotrajno prekomjerno pijenje, prekomjerno uzimanje lijekova ili nedostatak vitamina, hipotireoza, sifilis, tumor na mozgu ili subduralno krvarenje. Vrlo često se duševni znaci “senilnosti” povuku nakon liječenja takvih oboljenja. Kod starijih osoba javlja se često i depresija, koje su simptomi nalik na simptome demencije. No žalost, simptomi se često pripisuju demenciji iako je pravi uzrok depresija – koja se može liječiti. Demencija se može razviti i u mlađih osoba, ali to je rijetkost.

Simptomi demencije:

Zbunjenost
Osoba se lako zbuni novim ljudima ili novom okolinom. Ponekad losobe s demencijom gube osjećaj za vrijeme i ne znaju koji je dan ili vrijeme dana.

Promjene u raspoloženju, ponašanju i osobnosti
Kako se demencija razvija, osoba može postati ljuta ili agresivna. Neke starije osobe su naizmjence bezvoljno povučene i preaktivno agresivne, a ponašanje im postaje preslobodno i nedruštveno. Osoba može izgubiti svoje normalne inhibicije i reći ili učiniti neprimjerene stvari. Ponekad to može uključivati seksualno neprikladno ponašanje.

Gubitak pamćenja
Starija osoba više ne može sjetiti što se dogodilo prije nekoliko sati (pa čak i minuta), iako se sjeća događaja koji su se zbili prije mnogo godina. Ovo je klasičan simptom staračkog pamćenja i ne mora značiti da će demencija napredovati, iako je to često slučaj. U toku slijedećih tjedana ili mjeseci može doći do slabljenja sposobnosti mišljenja i shvaćanja, kao i do gubitka zanimanja za sve obiteljske aktivnosti, čak i za gledanje televizije ili raspitivanje o poznanicima. S vremenom može doći do propadanja ličnosti. Senilna demencija često završava emotivnom i fizičkom nestabilnošću.

Gubitak interesa
Kako se demencija razvija dementne osobe mogu izgubiti interes za ono što se događa oko njih.
Npr. mogu zanemariti osobnu higijenu i općenito ne voditi brigu o sebi.

Briga za osobu s demencijom

Brinuti za dementni osobu može biti frustrirajuće i vrlo traumatično. S jedne strane je dementna osoba koja zaboravlja dogovore, stvari, događaje, vlastito ime. S druge strane je ta ista osoba, ljuta i frustrirana zbog gubitka svoje neovisnosti,. S treće strane je osoba koja treba voditi brigu o oboljelome. Situacije nikada nije jednostavna, ali postoje načini da se lakše prihvati i učini snošljivijom. Preporučuje se razgovarati o svojim osjećajima i dobro se informirati o demenciji kako bi shvatili ponašanje dementne osobe i napravili svojevrstan odmak od vlastite situacije.

Opasnosti demencije

Stare osobe koje pate od senilne demencije, kao i one koje pokazuju očite znakove senilnosti, ne bi smjele živjeti same. S obzirom na njihovu zaboravnost i nesposobnost koncentracije, one su izložene stalnoj opasnosti od nesreća uzrokovanih požarom, plinom i kuhinjskim priborom. Duševna smetenost, osobito ako se uz to javlja i neka fizička tegoba, kao što je gluhoća ili pogoršan vid, otežava redovito uzimanje lijekova, prelaženje ulice, pa čak i korištenje kupaonice. Ako netko na njih ne pazi, takve osobe obično slabo jedu i zanemaruju osobnu higijenu. Posljedice mogu biti neugodne, osobito ako takve osobe počnu patiti od inkontinencije (što se često događa), pothranjenosti ili nekog oboljenja uzrokovanog nedostatkom vitamina.

Photos courtesy od Pixabay

ostavite svoj komentar