Što ne bismo trebali reći pretpostavljenoj osobi

Postoje situacije u kojima osjećamo opravdano nezadovoljstvo postupcima pretpostavljenih osoba. No, suočeni i s nerealnim zahtjevima ne bismo smjeli upotrebljavati sljedeće (i slične) rečenice:

To nije moj posao.
To nije moj problem.
Nisam plaćen(a) za obavljanje tog posla.
To nema veze s razumom.

Navedene (i slične) rečenice ostavljaju dojam ravnodušnosti i nezainteresiranosti. Radije poslušajte, analizirajte rečeno i potom odlučite je li i u kojoj mjeri ono što se traži od vas uistinu nerealno.
Ukoliko je vaš posao detaljno definiran i ukoliko je postavljeni zahtjev uistinu neprihvatljiv, pokušajte to iznijeti bez suvišnih emocija, racionalno i s razložnim obrazloženjem. Pokušajte s nekim konstruktivnim prijedlogom, zatražite pomoć, pokažite entuzijazam i volju u svakom trenutku.

Girl, Computer, Work, Fatigue, OfficeBudete li na zahtjev pretpostavljene osobe odgovarali spominjući svoja primanja, vjerujte, i dobronamjerna osoba će vam to zamjeriti. Takvim nastupom pokazujete svom pretpostavljenom da vam je plaća mjerilo učinkovitosti.

Također je važno izbjegavati negativne govore tijela poput okretanja očima i izraza lica kojima se iskazuje snebivanje, neodobravanje i slično.

Strpljivost i odgoda odgovora najbolji su saveznici u ovakvim i sličnim situacijama.

Photos courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar