Što posaditi u vrt (za obitelji s djecom)

Neka djeca uživaju u igri, a vi budete bezbrižni…

Djeca vole boraviti u vrtu. No, neodoljivo ih privlači ono što je zabranjeno (ne samo djecu, zar ne?). Zato je dobro razmisliti o tome koje biljke posaditi u vrt u kojem caruju djeca. Bobice vatrenog trna (Pyracantha), bekovine (Viburnum), bazge i
nekih drugih grmova izgledaju privlačno, ali nisu jestive u svježem stanju. Djeca ne mogu odoljeti da ne probaju…
Preporuka je saditi ukrasna stabalca i grmove poput aronije (Aronia), drijena (Cornus mas) i krušvice (Amelanchieri). Izbjegavajte trnovite grmove (kao što je žutika, ukrasna dunja, divlja ruža. Zahvalni su grmovi savitljivih grana (grab, vrba, lijeska, ljetni jorgovan).
Za igru skrivača izvrsni su grmovi s ovješenim granama poput bukve (Fagus sylvatica ‘Pendula’) i brijesta (Ulmus glabra ‘Pendula’).
Ukoliko netko u obitelji pati od alergija, obratite pozornost da posadite samo biljke koje neće izazivati alergijske reakcije.
Preko ljeta često kućne biljke iznosimo u vrtove i na terase. Neke ukrasne biljke (olenader, bršljan ) koje se često nađu u našim domovima i na vrtovima – otrovne su. Nakon dodirivanja njihovih listova ili same stabljike neophodno je dobro oprati ruke. Upozorite djecu da takve biljke izbjegavaju.

Imate li kućnog ljubimca, računajte na kopanje rupa i vršenje nužde u vrtu. Postoje biljke koje su otrovne za pse i mace, a i one koje vaši ljubimci vole. Raspitajte se…

Ne pretrpavajte vrt biljem, ostavite mjesta za ljuljačke, za loptanje… Kada djeca malo odrastu možete si dati oduška i vrtlariti.

ostavite svoj komentar