Što s jelkom nakon blagana

Ne odbaciti – nego zbrinuti…

Nakon što raskitimo blagdansku jelku ostaje nam briga – kamo s njom? Ukoliko je jelka umjetna, spremamo je za iduću sezonu.
Pravo drvce možemo izrezati i usitnjeno koristiti kao kompost u vrtu, a ako nemamo vrt drvce možemo odnijeti u reciklažno dvorište ili mjesto određeno za sakupljanje jelki.Nordmann Fir, Fir Tree, Christmas
Jelke u tegli možemo zasaditi ili pokloniti.

Radi se o velikoj količini zelenog otpada koju treba zbrinuti nakon blagdana. Ukoliko jelku odbacimo zajedno s ostalim otpadom ona će završiti na odlagalištu. Tamo, zbog nedostataka kisika, proces razgrađivanja traje poprilično dugo.
Zato drvca ne treba odlagati zajedno s drugim otpadom ili ih ostavljati na ulici, nego na mjestima predviđenim za sakupljanje jelki ili ih treba odnijeti na reciklažna dvorišta, ovisno o tome ima li grad ili mjesto u kojem živimo organiziran odvoz božićnih drvaca.

U gradu Zagrebu za to se zadnjih godina brinulo gradsko poduzeće Zrinjevac – stotine tisuća drvaca završilo je u kompostanama gdje se usitanjava i miješa s lišćem i granjem i nakon godinu dana koristi se u parkovima kao gnojivo.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar