Svježi kozji sir

Svježi kozji sir izrazito je bijele boje, kremaste strukture, blago slankast, oštrog okusa. Sirevi od kozjeg mlijeka proizvode se otkad su ljudi pripitomili koze, tisućama godina. U Europu su način pripreme kozjeg sira donijeli Saraceni za svog prodora prema sjeveru, u 8. stoljeću. Od tada je dolina Loire u Francuskoj, tradicionalno je najvažnije područje za proizvodnju sireva od kozjeg mlijeka i to osobito zbog specifičnosti tla i klime koje pogoduju uzgoju koza.

Lako probavljivo kozje mlijeko izvor je bjelančevina, , kalcija, fosfora i vitamina, visoke je prehrambene i zdravstvene vrijednosti. Kozje mlijeko dokazano pomaže kod alergija, jača imunitet, liječi bronhitis, utječe pozitivno na zdravlje pluća, a preporučuje se i dijabetičarima.

Može se konzumirati samostalno ili u raznim jelima i salatama. Malo poznata je činjenica da se kozji sir izvrsno slaže s kavom. Isprobajte ga na namazanog na fino pecivo i zalijte gutljajem vruće kave.
Osim uz kavu s kozjim sirom preporučamo pjenušac.

Prijedlog za serviranje:

Dobro ohlađeni svježi kozji sir narežemo na kolute debljine 1 cm. Svaku plošku sira paniramo smjesom začina po želji (kimom, kurkumom, mljevenom slatkom paprikom, svježe njasjckanim peršinom ili vlascem, mljevenim šarenim paprom, cimetom u prahu, šafranom u prahu, komoračem u sjemankama ili dr.). Suhe začine možemo zamijeniti sitno narezanim začinskim biljem. Ostaviti jedan dan u hladnjaku, prekrivene folijom kako bi sir poprimio arome začina. Poslužiti uz topli, prepečeni kruh ili tost, sezonsku salatu začinjenu finim maslinovim uljem.

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar