Svježi kravlji sir

Bogat visokovrijednim proteinima…

Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom od kravljeg mlijeka, a oblikuje se cijeđenjem kroz gazu i cjedilo.
Bijele je boje, rastresite konzistencije, mekan, maziv, aromatičnog mirisa i blago kiselkastog okusa. Svježi sir ostaje svjež do 14 dana. Nakon toga poprima trpak miris, postaje gorkast, dobiva koru i plijesan. Svježi kravlji sir vrlo je vrijedna namirnica. Bogat je visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline. Osnovni protein u svježem siru je kazein.

imagesNutrijenti koji se izvorno nalaze u mlijeko, nalaze se i u siru s time da sir sadrži manje u vodi topivih komponenti (u vodi topivih minerala i vitamina). Svježi sir sadrži masti i ugljikohidrate, vitamine i minerale, a ponajprije kalcij, fosfor i magnezij, cink. Ovisno o vrsti sira sadrži 20-40% bjelančevina i oko 15-45 % mliječne masti. Među sirevima ima gotovo najnižu energetsku vrijednost (100 g sira/103 kcal). Naročito je važan u ishrani osoba koje ne podnoze laktozu iz mlijeka jer osigurava dovoljan unos kalcija u organizam. Osobama koje ne podnose mlijeko preporučuje se konzumacija svježeg sira.

Zahvaljujući značajnom sadržaju kalcija konzumiranjem svježeg sira prevenira osteoporozu, održava zdravlje kostiju, prevenira srčane bolesti, povišeni krvni tlak i rak debelog crijeva. Svježi sir podiže pH vrijednost u ustima (smanjuje izloženost zuba kiselinama) i sprječava stvaranje zubnog plaka i razvoj bakterija. Svježi sir važna je namirnica u prehrani osoba koje boluju od šećerne bolesti, te kod bolesti jetre i žući.

Kupovina i čuvanje

Na policama naših trgovina veliki je izbor svježih sireva – domaćih i onih iz uvoza. Vrlo je važno da se sir nalazi u neoštećenoj ambalaži i da je vidljivo istaknut rok trajanja i način čuvanja. Na našim tržnicama također se može kupiti svježi sir. Neki proizvođači uistinu imaju prekrasne sireve, no kod kupovine na tržnici treba biti oprezan. Kod izrade domaćeg svježeg sira trebaju biti zadovoljeni visoki higijenski standardi, ali i tijekom transporta i prodaje. Ukoliko imate „svog“ dobavljača, samo naprijed. Nezamjenjiv nadjev štruklima, gibanicama, tjesteninama i njokima, dodatak umacima za tijesta…

Svježi sir dobro se kombinira sa svježim travama i povrćem, a može se koristiti i za namaze, većinom u kombinaciji za kiselim vrhnjem s kiselim vrhnjem. Optimalna iskorištenost svježeg kravljeg sira je u kombinaciji sa uljem i sjemenkama lana jer se na taj način dobiva najviše od esencijalnih aminokiselina, nužnih za pravilan rad mozga i živčanog sustava, srca i krvnih žila, a posebice u prevenciji malignih oboljenja.

Nalazimo ga u finim pitama, palačinkama, tortama. Skladno zaslađen može biti fini i lagani desert, naročito u kombinacijama s voćem i voćnim preljevima.
Svježi kravlji sir idealan je za većernji obrok zbog niskogudjela masti i niske enrgetske vrijednosti.

ostavite svoj komentar