Tofu

Izvrsna namirnica…

Tofu često nazivamo i sojinim sirom. Dobiva se zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku, a proces proizvodnje sastoji se od namakanja i mljevenja zrna soje s vodom, u kašu koja se zatim prokuhava, cijedi i odvaja sojino mlijeko i okara kao ostatak. Nakon toga slijedi zgrušnjavanje dodavanjem aditiva u mlijeko. Temperatura mlijeka utječe na okus tofua, konzistenciju (tvrdoću) i koncentraciju proteina. Tradicionalno se za zgrušnjavanje upotrebljava kalcijev sulfat ili magnezijev klorid (gorka sol, nigari). Nakon zgrušavanja tofu se stavlja u kalupe i formira u željeni oblik.

Postoji mnogo vrsta tofua, a najosnovnija podjela je na onaj svježi, dobiven direktno iz sojinog mlijeka i prerađeni tofu, dobiven obadom svježeg tofua. Tofu je osnova mnogih drugih prehrambenih proizvoda – namaza, umaka, tofuneza, salama, s raznim dodacima…

Tofu se može konzumirati sirov, što se ne preporučuje osobama s osjetljivijom probavom. MOže se peći u pećnici, pržiti na ulju, pirjati s povrćem, ribati, njime se mogu puniti lazanje i slična jela od tjestenine, odličan je u salatama…
Tvrđu konzistenciju poprima nakon zamrzavanja – tada se lakše prži ili peče na roštilju.

Nema gotovo nikakav okus što je, usprkos uvriježenom mišljenju, zapravo njegova prednost. Poput spužve upija druge arome i može se pripremati na beskajno mnogo načina. Možemo ga pronaći u raznim teksturama, mekanog, polutvrdog ili tvrdog. Zdrav je, ali u umjerenim količinama. Bogat je proteinima, vitaminima (B1, B2 i PP), kalcijem, željezom i selenom, a sadrži esencijalne aminokiseline i male količine omega-3 masne kiseline te nisku razinu kolesterola i masti. Tofu, kao i ostali proizvodi od soje (i sama soja) vrlo su korisni za zdravlje srca.
Kako sadrži fitoestrogene koji u organizmu djeluju poput hormona estrogena, njegova konzumacija preporuča se ženama u menopauzi.
U azijskim zemljama tofu je uobičajena namirnica, a u našim se krajevima najčešće veže uz makrobiotičku ili vegetarijansku prehranu. Priprema se na razne načine, u predjelima, jelima, salatama, juhama, slasticama.
Pogodan je za dijetni režim prehrane. Osigurava proteine i potrebnu energiju, niskokaloričan je (100 g tofua sadrži svega 70 kcal) i nemastan.
Tofu je namirnica koja zaslužuje da ju uvrstimo u svoju svakodnevnu prehranu.
Jednostavni recepti za jela s tofuom…pročitajte ovdje

Image courtesy of rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar