Trnina

Divlja voćka puna zdravlja…

Trnina (Prunus spinosa) poznata je još i pod nazivima crni grm, trnjina, trnavka, divlja šljiva, grmulja, kukinja i trn. Raste samoniklo kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima, do visine od pet, rijetko do šest metara. Ima razmjerno malene listove, a mnogobrojni sitni bijeli cvjetovi stoje pojedinačno ili po par njih zajedno i prekrivaju grančice grma prije nego trenina prolista. Cvjeta u travnju i svibnju.
Plod trnine je tamno plavkasta, zamagljena, okrugla koštunica promjera 1-1.5 cm, iznutra mesnata i zelene boje.

imagesPlodovi počinju dozrijevati u kolovozu, ali znaju ostati na stablu i zimi jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru prezreli (u prosincu) jer su najukusniji kada nakon češćeg promrzavanja uslijed jesenskih mrazova izgube trpak i stežući okus.
Takvi plodovi sadrže manje kiseline, a više šećera.

Trnina raste po cijeloj Europi i djelovima sjevene Afrike, po šikarama i rubovima šuma, u živicama i uz poljske putove, voli sunčane padine. Vijek ovog grma je oko 40 godina.

U ljekovite svrhe koriste se plodovi i mladi listovi, a najviše cvjetovi. U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C. Za trninu kažu da sadrži pregršt antioksidanasa.
Trnina pomaže kod tegoba sa želucem, povećava apetit, blagi je diuretik. Čisti krv i odlično je sredstvo za pražnjenje crijeva i izlučivanje znoja i mokraće. Pomaže i kod gihta.

prunus_spinosa_blackthorn_fruit_largePlodovi trnine imaju blago laksativno, a pripravci od cvjetova trnine diuretičko djelovanje pa ih možemo naći u sastavu raznih čajeva za mršavljenje i čišćenje krvi te za čajeve kod oboljenja bubrega i mokraćnog mjehura.
Od osušenih plodova dobiva se vrlo ukusan čaj. Kompot od jabuka, krušaka ili šljiva biti će ukusniji i ljekovitiji ako mu dodamo žlicu osušenih plodova trnine.

U Rusiji se od trnine proizvodi alkoholno piće – rakija ternovka, u Francuskoj ukiseljene trnine koriste poput maslina, spravljaju se likeri od sjemenki trnine, rade voćne sokovi, vino, ocat, čaj, miješane marmelade, a u nekim krajevima listovi trnine koriste se kao zamjena za duhan.

Plodovi, cvijet, kora i korijen trnine upotrebljavaju se u narodnoj medicini od davnina.

Čaj od cvjetova trnine
1 žličicu suhih cvjetova preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti da odstoji pokriveno 5 minuta, procijediti i dva puta dnevno uzimati za čišćenje i izlučivanje vode.

Čaj od plodova trnine
U litru proključale vode staviti žlicu zdrobljenih plodova trnine i kuhati tri minute. Nakon toga maknuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Posve ohlađen, čaj ocijediti i piti u više navrata tijekom dana, laganim gutljajima.
Čaj od trnine pomaže kod umora i stoga se preporučuje sportašima i starijim osobama.

ostavite svoj komentar