Trudnoća – savjeti za buduće mame

Trudnoća je razdoblje u životu žene najbogatije tjelesnim i emocionalnim promjenama.

Brojna su pitanja i strepnje koji iskrsavaju tijekom trudnoće.
Premda nikada prije tijekom povijesti porodiljstva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave, majke i danas proživljavaju strahove slične negdašnjima.
Što je važno tijekom trudnoće?

Održavanje zdravlja i tjelesne kondicije
Trudnoća nije izuzeta od zahtjeva za odžavanjem tjelesne kondicije i zdravlja. Dapače. Dobro opće stanje trudnice olakšava i trudnoć i porod i oporavak nakon poroda. Redovito vježbanje može olakšati probavu, poboljšati cirkulaciju, poboljšati mišićni tonus i elastičnost kože.
Aktivnosti tijekom trudnoće moraju biti umjerene – hodanje, lagano vježbanje, plivanje…
Ukoliko su posrijedi bilo kakve komplikacije u trudnoći (kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, preležana infekcija) ili višestruka trudnoća ili pobačaji i prijevremeni porodi, savjetuje se krajnji oprez. Obavezno potražite savjet svog liječnika (ginekologa).

Odgovarajuća prehrana
Odgovarajuća prehrana važna je koliko za majku, toliko i za bebu. Treba izbjegavati hranu bogatu masmoća,ma i šećerima i prerađenu hranu. Prehrambene navike mogu biti uzrok neugodnosti u trudnoći – umora, jutarnjih mučnina, grčeva u nogama, zatvora, ali i ozbiljnijih kompikacija kao što je anemija, preeklamsija (visoki krvni tlak i proteini u mokraći), prijevremeni porod i premal/prevelika porođajna težina djeteta.
Važno je paziti na kvalitetu i hranjivost namirnica, a potom i na njihovu kaloričnost. Raznolika prehrana zadovoljit će većinu potreba. Preporuča se uzimanje više manjih obroka jer takav način prehrane utječe pozitivno na probavu i potpuniju razgradnju hrane.
Prednost treba dati namirnicama koje su niskokalorične, ali bogate vitaminima i mineralima (voće, povrće), cjelovitim proizvodima od žitarica, posnom mesu i ribi, mliječnim proizvodima, posebno onim fermentianim (jogurt, acidofil, fefir…).
Alkoholu, cigaretama i opojnim sredstvima treba reći odlučno – NE!

Razumno dobivanje na težini
Umjeren, stalan i postupan dobitak na težini sprječava komplikacije u trudnoći, prije svega šećernu bolest u trudnoći, povišen tlak, proširene vene, preeklampsiju, hemeroide i dr.
Potreba za povećanim unosom kalorija i hranjivih tvari u trudnoći se neznatno povećava. Od četvrtkog mjeseca trudnoće trebalo bi unositi samo nekih 200-300 dodatnih kalorija dnevno. Ne treba jesti za dvoje.
Razuman i zdravstveno prihvatljiv prirast tjelesne težine kreće se između 10 i 12 kg.

Medicinska njega
Tijekom trudnoće neizmjerno je važna primjerena ginekološka skrb (prenatalna i antenatalna). Idealno prenatalna skrb obuhvaća pregleda jednom mjesečno do 28-og tjedna trudnoće, a potom bi pregledi trebali biti svaka tri tjedan, a od 36-og tjedna svaka dva tjedan.
U vrijeme termina poroda pregledi se obavljaju jednom tjedno ili češće (po potrebi).
Neodgovarajuća ginekološka skrb povećava rizičnost trudnoće.

Zaštita od infektivnih bolesti
Za dobro opće stanje majke i za pravilan razvoj djeteta od velikog je značenja zaštita od infektivnih bolesti. U tu svrhu posebnu pažnju treba obratiti na higijenu i uklanjanje potencijalnih izvora infekcija. To uključuje sljedeće:

  • Često i temeljito pranje ruku,
  • Vlastiti ručnik i higijenski pribor,
  • Češće promjene posteljine i ručnika,
  • Izbjegavanje kontakata sa bolesnim osobama,
  • Briga o zdravlju i pravovremenom cijepljenju kućnih ljubimaca (ako ih imate).

 

Izbjegavanje potencijalno opasnih tvari iz životne i radne okoline
Obratite pozornost na upozorenja na kemijskim sredstvima za čišćenje koja koristite u svom domaćinstvu,
Izbjegavajte uporabu navedenih kemijskih sredstava (zamijenite ih prirodnim sredstvima), a ukoliko ih ipak koristite prilikom upotrebe nosite zaštitne rukavice,

I na kraju, ali ne manje važno:

Izbjegavanje sindroma superžene
Zaposlene žene sklone su pretjeranom radu. No, tijekom trudnoće daleko je važniji kvalitetan odmor i opuštanje, nego posvemašnji red. Umaranje tijekom trudnoće nije poželjno. Fizički rad (a osobito dugo stajanje) može biti uzrok komplikacija u trudnoći. Osim toga, umor gotovo nikada ne dolazi sam. Umorna osoba sklonija je pesimizmu, nervozi, ima ‘kratak fitilj’…
Preporuči li vam liječnik rodiljni dopust od 45 dana ili vam preporuči mirovanje, svakako ga poslušajte.

ostavite svoj komentar