Ured – čist i poticajan

Uredi su vrlo nezdrava okolina. Posebno uredi u kojima boravi više ljudi.

Brisanje prašine, usisavanje, pranje podova, čišćenje sanitarnih prostora kao i čišćenje uredskih kuhinja standardna je ponuda poslova koje svakodnevno obavljaju djelatnici tvrtke zaduženi za čišćenje ili pak djelatnici tvrtke koja pruža uslugu čišćenja. U dodatne usluge spada pranje prozora, tepiha i zavjesa (žaluzina i sl.), dubinsko pranje uredskih stolica i održavanje okoliša.
Iako su lijepi, prozračni i uredni uredi mjesta koja potiču dobro raspoloženje i volju za radom, u stvarnosti se začas zatrpamo hrpama papira i uredskog materijala svake vrste, a ukoliko u uredu boravi veći broj ljudi red i čistoću teže je održavati.
Tipkovnice, telefonske i druge slušalice, tipkovnice na uređajima (fax, fotokopirni aparat i sl.), uredski stolovi, prekidači za paljenje/gašenje svjetala, kvake i rukohvati doslovno vrve klicama. Stvar pogoršava i činjenica da veliki broj osoba jede za ranim stolom.
Osobe koje su plaćene za čišćenje ureda uglavnom će površno i vrlo povremeno očistiti površinu računala, tipkovnicu ili miš.

Što učiniti?

Iako čišćenje radnog stola i ureda ne spada u opis vašeg radnog mjesta, očistite li svoje rečunalo, tipkovnicu i radni stol napravit ćete nešto dobro prvenstveno za sebe. Postoje kupovna sredstva za čišćenje i dezinfekciju u te svrhe, a postoje i prirodna sredstva za čišćenje koja možete kupiti ili pak vrlo jednostavno napraviti sami. Svakodnevno prebrisavanje oduzet će vam par minuta dnevno, a doprinijeti ćete zdravijoj okolini.
Isto tako, barem jednomj mjesečno trebali biste očistiti i pospremiti ladice i ormare kojima se koristite u uredu. Vrijeme koje vam oduzme to pospremanje nadoknadit ćete time što ćete brže i lakše pronalaziti potrebne stvari.
Tijekom zimskih mjeseci zbog grijanja prašine je više, a prostori su zagušljiviji. Potičite kolege na provjetravanje prostora barem svakih sat-dva.

ostavite svoj komentar