Uredska proslava – pravila ponašanja

Rođendani zaposlenika, blagdani, uspješno završen projekt…

To su najčešći razlozi uredskih proslava.
Nepisano pravilo je: odazvati se uredskoj proslavi. Nedolazak se može tumačiti kao izbjegavanje kolega i ostavlja prostor za govorkanja i nagađanja. Zašto se netko ne bi želio družiti s kolegama u neformalnoj atmosferi uredske proslave?
Između ostaloga, to je i prilika za bolje mđusobno upoznavanje.
U nekim uredima vlada općenito neformalnija, ležernija atmosfera pa su i uredske proslave opuštenije. No i tada ne treba pretjerivati…

Dress code
Na proslavama dress code je obično ležerniji i nije strogo definiran. Nije nužno odjenuti odijelo ili kostim, ali nije poželjno doći u preležernoj odjeći (presportski, izazovno). Sasvim prihvatljiva biti će odjeća poput pamučnih hlača (ili keper, samt ili traper), haljina i suknji, laganih bluza i košulja, twin setova, laganog nakita.

Razgovor (čavrljanje, tzv. small talk)
Većina uredskih proslava protječe u neformalnoj atmosferi uz konzumaciju jela i pića, pa se tijekom vremena dogodi da se sudionici opuste i osjete međusobnu prisnost. Veće količine alkoholnih pića mnogima ‘razvežu jezik’ pa krenu nevolje… U razgovorima koji naginju u smjeru privatnosti dobro je zadržati određenu mjeru. Poželjno je izbjegavati teške teme, ne ulaziti u nečije probleme i isto tako ne iznositi detalje iz svog privatnog života. Isto tako treba se kloniti ogovaranja svojih kolega, a posebno nadređenih.

Nedopustivo je napiti se, prejedati, voditi neprikladne razgovore, prostačiti ili neumjesno plesati (npr. na stolu, u nečijem krilu ili previše blisko).
Ne morate proslavu napustiti prvi, ali svakako nastojte ne ostati zadnji gost. Pozdravite sve prisutne na odlasku.
Uredska proslava ne bi trebala biti razlog glavoboljama u danima poslije. A svakako će to biti ukoliko se budete ponašali neumjesno i neprimjereno. Ipak je to uredska proslava.

ostavite svoj komentar