Vitamini radosti

Za rast i razvoj…

Roditeljska ljubav i pažnja nezamjenjiv su doprinos sveukupnom rastu i razvoju mališana, posebno onom emocionalnom. Zagrljaji i poljupci, nježne poruke i obiteljski razgovori vitamini su radosti od kojih djeca napraduju i rastu kao gljive.

Nažalost, roditelji sve manje vremena provode s djecom u kvalitetnom druženju. I ono malo vremena koje preostane za zajedništvo ‘pojedu’ aktivnosti pred tv ekranima i računalima. Manjak vremena (kvantiteta) mogao bi se nadomjestiti kvalitetom provedenog vremena, ali i tu zapinjemo.

images (6)Ipak, i najzaposleniji roditelj trebao bi osigurati neko vrijeme samo za druženje sa svojim djetetom. Na neki način roditelj to djetetu duguje.
Djetetu treba osigurati neophodnu dozu pažnje, dodira, topline, razgovora. Izražavanje roditeljskih osjećaja i ljubavi prema djetetu nužno je za učenje izražavanja pozitivnih osjećaja i samopouzdanja.

Male geste poput zagrljaja u prolazu, posjedanja u krilo, poticanja da vam se povjeri ili da vam ispriča kako je provelo dan pružit će djetetu osjećaj da vam je važno i uspostavit ćete međusobno povjerenje što će vam se višestruko vratiti kako dijete bude odrastalo.

Zajedničko vrijeme i prilika za razgovor mogu biti i u radu. Zajedničko pospremanje, odlazak u nabavku, sadnja cvijeća i sl. Dobit je tada višestruka – djeca se uče radu i odgovornosti, a istovremeno se druže sa roditeljem … i posao je obavljen. Pri tome je dobro naglasiti važnost njihove uloge pomagača, pohvaliti ih za spretnost i marljivost.

Prilika za druženje i razgovor su i zajednički obroci.

Iskoristite vikend da barem jedan dio dana posvetite druženju s djecom. Otiđite u zoološki vrt, u kazalište, kino, šetnju, vožnju biciklom… Jednu večer ugasite televizor pa zaigrajte društvene igrice, pregledajte albume sa slikama, pričajte o dogodovštinama (djeca vole slušati o sebi), radite nešto kreativno…

Ustajete li i odlazite na posao prije nego ustaje vaše dijete ostavite mu poruku. Tako će znati da ste mislili na njih i da su vam važni i zbog toga će se osjećati dobro.

Postoji cijeli niz gesti kojima djetetu možete pokazati kako vam je žao da ne stignete biti sa njime.

ostavite svoj komentar