Vraćanje prijeđenih kilometara na polovnim automobilima

Učestala prijevara kod prodaje polovnih automobila…

Što manje prijeđenih kilometara, to bolja cijena za automobil jer je broj prijeđenih kilometara jedan od najznačajnijih kriterija za određivanje cijene automobila. Za smanjenje broja preijeđenih kilometara nisu potrebna velika sredstva i prodavateljima se svakako isplati investirati u tu djelatnost.
Ova aktivnost postala je neizostavan korak u pripremi vozila za prodaju usporedo s popravljanjem sitnih kvarova i registracijom vozila. Osim povećanja cijene polovnog vozila, skidanje kilometraže je i način ostvarenja garancijskih prava nakon stvarnog prekoračenja garancijskih ograničenja od strane proizvođača.
Automobili novijeg datuma prepuni su elektronike pa je vraćanje kilometraže pitanje poznavanja računalne tehnologije. Na mnogim internetskim forumima razmjenjuju se podaci o pojedincima i tvrtkama koje se bave ovom djelatnosti, doznaju se cijene njihovih usluga.
Štetu od ovog vida prijevare ne trpe samo kupci polovnih automobila nego proizvođači i država, pošteni trgovci i auto-kuće, a sasvim sigurno trpi i sigurnost prometa na cestama i okoliš.

Proizvođačima je u interesu da se stane na kraj prevarantima zbog materijalne štete koju trpe zbog neosnovanih garancijskih zahtjeva i gubitka ugleda kod stranaka koje su uvjerene da je kvar na automobilu posljedica loše kvalitete i propusta proizvođača, a ne posljedica prijeđenih kilometara i istrošenosti automobila.
Kako bi doprinijeli smanjenju broja prijevara noviji automobili opremljeni su sofisitciranim sistemima za nadzor i točno utvrđivanje prijeđenih kilometara. U slučaju smanjivanja prijeđenih kilometara na glavnoj ploči, stvarno je stanje moguće provjeriti testiranjem na drugim mjestima u vozilu. No, kako niti to nije posve sigurna metoda proizvođači uvode i tzv. elektroničke knjižice održavanja vozila pomoću kojih se evidentira broj prijeđenih kilometara pri svakom posjetu servisu.

Većina vlasnika osobnih automobila koristi usluge ovlaštenih servisa samo do isteka garantnog roka, a na godišnjem tehničkom pregledu evidentira se stanje brojača kilometara, ali ne i eventualne manipulacije njime i tako još uvijek ostaje prostora za prijevaru.

Ova vrsta prijevare nije posebnost našeg podneblja. Američka nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) procjenila je da svake godine kupci polovnih automobila u Sad-u izgube četiri milijarde dolara zbog ove vrste prijevare, a kilometraža se vraća na oko pola milijuna polovnih vozila godišnje.
U Europskoj uniji kazne za vraćanje kilometraže su visoke i rigorozne, no usprkos tome ova je vrsta prijevare široko rasprostranjena i nanosi veliku štetu i kupcima i ostalim subjektima uključenim u posao s automobilima.

Ukoliko sumnjate u prijeđenu kilometražu vozila najbolje je da odustanete od kupnje. U suprotnom, trebat ćete puno strpljenja, dobrog odvjetnika i dosta novčanih sredstava kako biste ‘istjerali pravdu’.

ostavite svoj komentar