Vrste kredita

Danas postoje deseci različitih vrsta kredita.
Osnovna podjela je :

  •   namjenski
  •  nenamjenski

Namjenski su oni kod kojih novac možete potrošiti isključivo u određenu svrhu.
Nenamjenski ili gotovinski krediti su najpopularniji, ali i najskuplji. Najskuplji su jer su slabije osigurani
od, primjerice, stambenih kredita pa visokim kamatnim stopama banke ublažavaju rizik odobravanja. Osiguranje za gotovinski kredit je uglavnom izjava o suglasnosti za zapljenu plaće, mjenica ili depozit. Obično je procedura dobivanja kratka i bez previše papirologije.

Dopušteno prekoračenje po tekućem računu većina građana ne doživljava kao kredit. Popularni „minus“ zapravo je najskuplji kredit. Banka vam omogućava da unaprijed trošite prihode koje tek trebate zaraditi. Kamate dosežu i
vrtoglavih 14% godišnje. Bankama je to vrlo izdašan izvor prihoda, a građanima najčešće omča oko vrata. Većina građana živi „u minusu“,po principu „teško mi je s minusom, a još teže bez njega“.

Potrošački krediti su namjenski zajmovi za kupnju primjerice građevinskog materijala, namještaja, tehničke robe, bijele tehnike i sl. Kamatna stopa kod ovih je kredita nešto niža u odnosu na nenamjenske gotovinske kredite. Neke banke nude i potrošačke kredite bez kamate, ali samo na ograničenom broju prodajnih mjesta koja su klijenti banke. Odobravaju se iznosi do 100.000 kuna, a instrument osiguranja je sudužnišvo, jamci, izjava o zapljeni plaće, mjenica i sl.).

Krediti za kupovinu automobila i motocikala također su vrlo popularni. Radi se o vrsti namjenskog kredita. Iznosi takvih kredita kreću se od par tisuća eura do 20-ak tisuća eura. Kamata se kreće negdje oko 7-8 posto godišnje s time da su kamate niže za nova vozila.

Kod stambenih kredita koji se odobravaju i na 30-ak godina uz ostale instrumente osiguranja upisuje se i hipoteka na nekretninu . Kredit se odobrava do otprilike 80% vrijednosti nekretnine čime se banka štiti od eventualnog pada vrijednosti nekretnine u budućnosti. Stambeni krediti u pravilu imaju najnižu kamatnu stopu, od 6-7% godišnje, ovisno o valuti.

Hipotekarni kredit sličan je stambenom. Radi se o tome da banka postaje vlasnik nekretnine u slučaju nevraćanja kredita. Hipotekarni kredit ima veću kamatnu stopu od stambenog, a i rok vraćanja je nešto kraći.

Krediti po kreditnm karticama vrsta su kredita sa izuzetnom ekspanzijom u posljednih nekoliko godina. Takve kredite izdaju kartičarske kuće ili banke u suradnji sa njima. Nominalna kamata kreće se negdje
oko 10%.

ostavite svoj komentar