Lijepi nokti – zdravi i njegovani nokti

Nokti su odraz našeg zdravlja…

Mada su veličina, oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihove osnovne karakteristike mogu djelovati i vanjski utjecaji, te razne unutarnje i kožne bolesti. Zdravi nokti u osoba mlađe dobi su ružičasti, glatke površine i čvrsti, ujednačene boje.
Nokat na rukama raste 0,5-1 mm na tjedan, a vrijeme potrebno za obnovu nokta iznosi 3-6 mjeseci. Nokti na nogama rastu sporije i njihova obnova traje duže (oko godinu dana).

images (5)Nokti imaju prvenstveno zaštitinu ulogu, štite krajeve prstiju od ozljeda i pritiska. Izloženost agresivnim sredstvima za čišćenje, rad u vodi, vrući zrak, nepravilna njega, uporaba nekih lijekova, prehrambeni nedostaci, bolesti kao i loše navike poput grickanja noktiju, oštećuju nokte i kožicu oko noktiju.

 

Cijeli niz poremećaja, odnosno nedostataka određenih tvari u organizmu, odražava se na izgled noktiju:

  • Zbog nedostatka željeza u organizmu nokti postaju tanki, lomljivi, naborani, blijedi.
  • Nedostatak cinka odražava se bijelim mrljama na noktima.
  • Nedostatak linolenske kiseline može izazvati pucanje i ljuštenje noktiju.
  • Kod gljivične ili bakterijske infekcije treba ojačati imunitet konzumiranjem namirnica poput češnjaka i luka, namirnica bogatih cinkom (koštunjičavo ovće, korjenasto povrće, školjke), namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima i one bogate omega-3 masnim kiselinama (plava riba).
  • Kod ispucalih noktiju preporuča se uzimanje vitamina A, a za bijele mrlje na noktima osim cinka treba uzimati više vitamina B skupine (cjelovite žitarice, meso peradi, plodovi mora).
  • Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanoktice.
  • Žuti govore o kroničnom bronhitisu, izrazito izbočeni ukazuju na plućnu bolest, a uzdužno isprugani na slabokrvnost. Tada je najvažnije liječiti osnovnu bolest.

Za zdrave nokte treba unositi dovoljno kvalitetnih proteina. Treba konzumirati žitarice, mahunarke, jaja, zob, orahe i sjemenke, dovoljno voća i povrća i piti dovoljno tekućine.
Zbog izloženosti mehaničkim i kemijskim oštećenjima, poput rada na tastaturi ili upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje, nokti postaju krhki, listaju se i lome.

Woman biting nailsUpotreba škarica ne preporučuje se ni kod zdravih noktiju, a oštećene obavezno treba skraćivati turpijanjem.
Nokat urastao u meso (unguis incarnatus) najčešće je posljedica pogrešnog rezanja noktiju ili pritiska uske obuće. Obično se javlja na nožnim palcima.
Savjet je nositi gumene rukavice kod obavljanja poslova u vodi i sa vodom i kod primjene sredstava za čišćenje i drugih kemijskih sredstava.
Nokte ni zanoktice ne smije se grickati, jer to oštećuje okolno tkivo, a i najmanja ozljeda omogućava nastatnak infekcije.
Kada se nanosi krema za ruke, potrebno ju je utrljajti i u nokte. Treba izbjegavati dugotrajnu izloženost sapunu i vodi. Sapun za pranje ruku treba biti pH-neutralan i blag, a nakon pranja ruke treba temeljito obrisati.
Osim kupovnih sredstava na raspolaganju su nam prirodna sredstva koje je relativno lako nabaviti, koja nisu skupa i koja će našoj koži i noktima osigurati vlažnost i hranu za lijep i zdrav izgled.

ostavite svoj komentar