Zablude o braku

Mnogi ljudi u brak ulaze smatrajući kako će brak sam po sebi riješiti neke probleme…

Nakon vjenčanja problemi se rješavaju lakše
Mnogi parovi smatraju da će ulaskom u brak lakše riješiti postojeće probleme. Takvom razmišljanju posebno su sklone žene. Međutim, događa se upravo suprotno.  Brak zahtijeva puno truda, razumijevanja, ulaganja, neprestano obnavljanje i izgradnju međusobnog odnosa dvaju partnera.

Adult, Baby, Background, Bump, ClothesDolazak djeteta promijenit će bračne odnose na bolje
U najvećem broju slučajeva dogodi se suprotno –  dolazak djeteta u obitelj, osim sreće, donosi i nove brige. Partneri su suočeni s novim ulogama. Da bi oboje bili zadovoljni i sretni roditelji oba partnera moraju biti spremni povremeno uskratiti sebi san, odmor, slobodno vrijeme, izlaske s prijateljima i drugo. Partneri se moraju više dogovarati, oslanjati jedno na drugo, surađivati. Ukoliko brak nije zasnovan na dobrim temeljima, dodatne obaveze samo uvećavaju probleme u odnosu.

Ako nema sukoba, nema razloga za brigu
Izostanak sukoba ne mora značiti da u takvom braku ‘cvjetaju ruže’. To može biti znak da puno toga u odnosu ne funkcionira. Npr. jedan partner može biti podređen drugome i bespogovorno udovoljavati potrebama onoga drugoga. Ili to može biti slučaj braka u kojem partneri komuniciraju vrlo površno pa i nemaju razloga za svađu (nema smisla svađati se oko toga je li danas lijep dan, zar ne?). Neke osobe naprosto ne razgovaraju o problemima koji ih muče i izbjegavaju ‘vruće’ teme. Problemi koji se ignoriraju guše brak.Couple, Argument, Crisis, Relationship

Kvalitetna komunikacija ključna je za kvalitetne odnose. Sukob mišljenja i fer rasprave ne narušavaju sklad odnosa.

Površna komunikacija
Mnogi bračni partneri bez problema razgovaraju o poslu, kolegama, politici, filmu i sličnim temama, izbjegavajući razgovore o osjećajima i odnosima. Ikakva komunikacija je bolja od nikakve, ali nije dovoljna. Partneri bi trebali moći jedno drugome izreći svoje osjećaje, nade, želje, ono što ih smeta, zbog čega su nezadovoljni, tužni ili sretni…

Djeca su najvažnija
Par koji se odluči za roditeljstvo svakako mora presložiti životne prioritete. Postajemo odgovorni za jedno ljudsko biće. Za njegov rast i razvoj. Bombardiraju nas porukama tipa ‘prve tri su najvažnije’ pa roditelji (posebno žene) to shvate toliko doslovno da svoj odnos s bračnim partnerom zanemare, a dijete postaje centar njihova svijeta. Dijete je dio obitelji, a unutar obitelji svi su jednako važni. Za zdrav razvoj djetetu su potrebni zadovoljni roditelji. Kada se stvari i odnosi poslože na tom principu i djeci i roditeljima lakše je održavati harmonične odnose.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar