Zablude o braku

Mnogi ljudi u brak ulaze smatrajući kako će brak sam po sebi riješiti neke probleme…

Nakon vjenčanja problemi se riješavaju lakše
Mnogi parovi smatraju da će samim ulaskom u brak lakše riješiti postojeće probleme. Takvom razmišljanju posebno su sklone žene. Međutim, dešava se upravo suprotno, problemi ne nestaju i ne rješavaju se lakše. Brak zahtijeva puno razumijevanja, ulaganja, neprestano obnavljanje i izgradnju međusobnog odnosa dvaju partnera.


Dolazak djeteta promijenit će bračne odnose na bolje

U najvećem broju slučajeva dešava se upravo suprotno. Dolazak djeteta u obitelj, osim sreće, donosi i nove brige. Partneri su suočeni sa novim ulogama. Da bi oboje bili zadovoljni i sretni roditelji oba parnera moraju biti spremni povremeno uskratiti sebi san, odmor, izlaske… Partneri se moraju više dogovarati, oslanjati jedno na drugo, pomagati si. Ukoliko brak nije zasnovan na dobrim temeljima, dodatne obaveze bračne probleme samo uvećavaju.

Ako nema sukoba, nema razloga za brigu
Izostanak sukoba uopće ne mora značiti da u takvom braku ‘cvjetaju ruže’. To može značiti i nešto posve drugo (što nema veze sa dobrim brakom). Npr. jedan partner može biti podređen drugome i bespogovorno udovoljavati potrebama onoga drugoga. To može biti slučaj braka u kojem partneri komuniciraju vrlo površno pa i nemaju razloga za svađu (nema smisla svađati se oko toga je li danas lijep dan, zar ne?). Neke osobe naprosto ne razgovaraju o problemima koji ih muče i izbjegavaju ‘vruće’ teme. Problemi koji se ignoriraju guše brak.
Kvalitetna komunikacija ključna je za kvalitetne odnose. Sukob mišljenja i fer rasprave ne narušavaju sklad odnosa. Upravo suprotno.

Površna komunikacija
Mnogi bračni parneri bez problema razgovaraju o poslu, kolegama, politici, filmu i sličnim temama, a izbjegavaju razgovore o osjećajima i odnosima. Ikakva komunikacija je bolja od nikakve, ali nije dovoljna. Partneri bi trebali moći jedno drugome izreći svoje osjećaje, nade, želje, ono što ih smeta, zbog čega su nezadovoljni ili baš posebno sretni…

Djeca su najvažnija

Par koji se odluči za roditeljstvo svakako mora presložiti životne prioritete. Postajemo odgovorni za jedno ljudsko biće. Za njegov rast i razvoj. Bombardiraju nas porukama tipa ‘prve tri su najvažnije’ pa roditelji (posebno žene) to shvate toliko doslovno da svoj odnos sa bračnim partnerom zanemare, a dijete postaje centar njihova svijeta. Dijete je dio obitelji, a unutar obitelji svi su jednako važni. Djetetu za zdrav razvoj su potrebni zadovoljni roditelji. Kada se stvari i odnosi poslože na tom principu i djeci i roditeljima lakše je održavati harmonične odnose.

 

ostavite svoj komentar