Zablude vezane uz djecu i razvod (3.)

Pola-pola, ni više ni manje…

U nastojanju da budu pravedni ili da se drže podjele pola-pola roditelji ponekad dijele nedjeljivo ili nepotrebno kompliciraju život sebi i djetetu (djeci).
Tako nemali broj djece npr. Badnjak provodi s mamom, Božić s tatom. Takva podjela možda je razumna, ali ne uzima u obzir potrebe djeteta.
Blagdani (i praznici) se iščekuju i kako god ih isplanirali većinom su obavijeni strkom, iščekivanjima, emocionalnom uzbuđenošću i sl. Kad svemu tome dodamo i seljakanje iz jednog doma u drugi, pakiranje stvari za ponijeti, poklone i sve što ide s blagdanima – i djetetu i sami sebi stvaramo dodatno opterećenje.
Puno je praktičnije i bolje za sve dogovoriti da dijete jedne blagdane provede s jednim roditeljem, druge s drugim, dogodine obratno. To bi npr. značilo Badnjak i Božić s majkom, Staru i Novu godinu s tatom, a iduće godine obratno.

Dijete će možda povremeno osjetiti tugu zbog izostanka drugog roditelja i to bismo trebali prihvatiti i pozdraviti kao nešto normalno. Djetetu treba ostaviti mogućnost da se drugom roditelju javi, čestita, razgovara s njim ili njom, da umanji utjecaj razdvojenosti.

Kad god je moguće valja nam izbjegavati kruto držanje dogovorenih pravila i više osluškivati potrebe djeteta i nas samih.
Pred nama su ljetni praznici. Valjalo bi ih podijeliti na način da djetetu previše (predugo) ne nedostaje niti jedan od roditelja i da su kontakti s oba redoviti i topli.
Svaki trud u tom smjeru višestruko će biti vraćen.

Photo courtesy of PIxabay

 

ostavite svoj komentar